Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

4.1.1. Basisprincipe

De socialezekerheidsbijdragen worden berekend op het loon van de werknemer zoals bepaald door artikel 2 van de wet van de loonbeschermingswet van 12-4-1965.

Overeenkomstig deze bepaling omvat het loon de voordelen in geld of in geld waardeerbaar ten laste van de werkgever waarop de werknemer recht heeft ingevolge zijn dienstbetrekking. Worden evenwel uitgesloten:

  • het (dubbel) vakantiegeld;
  • de bedragen die worden beschouwd als aanvulling op de vergoedingen die aan de werknemers verschuldigd zijn door de toepassing van de wetten m.b.t. de arbeidsongevallen en beroepsziekten;
  • de bedragen die worden beschouwd als aanvulling op de vergoedingen die aan de werknemers verschuldigd zijn door de toepassing van de wetten m.b.t. het werknemerspensioen, de ziekte-en invaliditeitsverzekering, de werkloosheid en de kinderbijslag.

Worden met name beschouwd als een aan socialezekerheidsbijdragen vrijgestelde aanvulling bij een sociaal voordeel:

  • aanvullingen bij de werkloosheid: wanneer uit de berekening en de toekenningsmodaliteiten van de vergoeding blijkt dat het de bedoeling is een werkloosheidsuitkering aan te vullen.
  • aanvullingen bij loopbaanonderbreking: wanneer uit de berekening van de vergoeding blijkt dat het de bedoeling is de onderbrekingsuitkering aan te vullen en dat deze aanvulling in verhouding staat tot het vroegere loon. De werknemer mag derhalve in geen geval meer ontvangen dan hij vóór het ingaan van zijn loopbaanonderbreking verdiende.
  • aanvullingen bij het pensioen: rekening houdend met de normaal voorziene verplichtingen op het einde van het contract.
  • aanvullingen bij de ziekte- en invaliditeitsverzekering: dit is het geval wanneer de werkgever ten behoeve van zijn personeel een collectieve hospitalisatieverzekering afsluit waarbij hij de premie ten laste neemt of wanneer hij overgaat tot de terugbetaling van de premie die het personeelslid zelf gestort heeft aan een verzekeringsmaatschappij in het kader van de afsluiting van een individuele hospitalisatieverzekering.

Uit de aard, de reden van toekenning en de berekeningswijze moet duidelijk blijken dat het om een aanvulling bij het sociaal voordeel gaat. Indien dit niet het geval is, dan beschouwt de RSZ het toegekende voordeel als loon.

Niettegenstaande de vrijstelling van socialezekerheidsbijdragen kan de aanvulling bij een sociaal voordeel onderworpen zijn aan een andere bijdrage. Zo zijn de stortingen tot aanvulling van het wettelijk pensioen onderworpen aan de bijzondere werkgeversbijdrage van 8,86% en is de aanvullende vergoeding in het kader van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag onderworpen aan een bijzondere werkgeversbijdrage en een persoonlijke inhouding.

Behoudens de hiervoor vermelde uitsluitingen komen in principe alle loonelementen in aanmerking voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen.

De Koning heeft het loonbegrip voor de berekening van de socialezekerheidsbijdragen beperkt en uitgebreid voor bepaalde voordelen, vergoedingen, toelagen of weddensupplementen. Bij de bespreking maken wij een onderscheid tussen het algemeen loonbegrip dat zowel toepassing vindt op contractuele werknemers als op statutaire personeelsleden en een apart loonbegrip voor de vastbenoemde personeelsleden.