Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

7.6. Wat gebeurt er verder met de aangifte?

Van zodra een Dimona-aangifte bij de RSZ binnenkomt, wordt een ontvangstbewijs verstuurd. Dit ontvangstbewijs wordt meegedeeld onder de vorm van een nummer (= “ontvangstbewijsnummer”) en bezorgd langs dezelfde weg als deze waarlangs de aangifte werd gedaan:

  • via internet: het bericht verschijnt enkele seconden na het verzenden van de aangifte op het scherm en bevestigt voor de webgebruikers dat de aangifte goed is aangekomen;
  • via batch of gestructureerde berichten: de RSZ verstuurt een elektronisch bericht met het ticketnummer (= identificatienummer van het bestand) en het statuut van het bestand (= aanvaard of geweigerd afhankelijk van de leesbaarheid van het bestand).

Het ontvangstbewijsnummer geldt als bewijs dat de RSZ de Dimona-aangifte goed ontvangen heeft. Aan de hand van dit nummer kan de originele aangifte worden getraceerd.

Na ontvangst van de Dimona-aangifte wordt zij verwerkt. Zo wordt onder andere de juistheid van de identificatiegegevens nagegaan en wordt aan elke dienstbetrekking een uniek nummer (= “Dimona-nummer”) toegekend.

Bij een indienstmelding via de internetapplicatie is dit nummer hetzelfde als het nummer van het ontvangstbewijs. Bij het doorsturen van aangiften via bestandsoverdracht worden meerdere Dimona-nummers gegenereerd: één nummer per arbeidsrelatie die opgenomen is in het gestructureerde bericht.

Ten hoogste tien werkdagen later ontvangt het bestuur een Dimona-notificatie waarin de overgemaakte gegevens worden hernomen, vervolledigd en/of aangepast.
De Dimona-notificatie geldt voor de werkgever als het wettelijk bewijs dat de aangifte correct werd uitgevoerd.
Na ontvangst van de Dimona-notificatie heeft de werkgever vijf werkdagen de tijd om de in het bericht vermelde gegevens te betwisten. Na het verstrijken van deze termijn worden zij als definitief beschouwd.

  • Voor de betwisting moet een bestuur contact opnemen met zijn dossierbeheerder bij de RSZ.

Let op:
Een werkgever die aangesloten is bij een Full Service Secretariaat, ontvangt

  • geen Dimona-notificatie als het Full Service Secretariaat de Dimona indient;
  • een Dimona-notificatie als hijzelf de Dimona indient.

Een werkgever die aangesloten is bij een dienstverlener, ontvangt altijd de Dimona-notificaties.

Indien alle Dimona-aangiften op tijd en correct ingediend werden, kunnen de werkgever en het Full Service secretariaat het personeelsbestand te allen tijde consulteren en dit in een beveiligde omgeving. Iedere lijn in het personeelsbestand komt overeen met één Dimona-relatie. Elke Dimona-relatie bestaat uit één of meerdere Dimona-aangiften die voor de arbeidsrelatie ingediend werden.
Meer uitleg over deze toegang vindt men op de portaalsite van de sociale zekerheid.