Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

6.1.2.2. Berekening van de vermindering

De in het kader van een herstructurering ontslagen werknemer kan genieten van een forfaitaire vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen wanneer hij na zijn ontslag door toedoen van een tewerkstellingscel opnieuw in dienst wordt genomen door een nieuwe werkgever.

De betrokken werknemer bekomt een vermindering van persoonlijke sociale-zekerheidsbijdragen ten bedrage van 133,33 EUR per maand voor de periode vanaf de eerste tewerkstelling, aangevat tijdens de geldigheidsperiode van een door de RVA uitgereikte verminderingskaart herstructureringen tot het einde van het tweede daaropvolgende kwartaal.

De werknemer kan de voordelen slechts genieten indien zijn maandelijks brutoloon niet hoger is dan:

  • 4.556,36 EUR voor een werknemer die op het ogenblik van de indienstneming minstens 30 jaar oud is;
  • 2.346,00 EUR voor een werknemer die op het ogenblik van de indienstneming minder dan 30 jaar oud is.

133,33 EUR is het toepasselijke bedrag voor een voltijdse werknemer met volledige prestaties. Voor voltijdse werknemers met onvolledige prestaties en deeltijdse werknemers moet het bedrag van 133,33 EUR vermenigvuldigd worden met de prestatiebreuk van de werknemer in de betrokken maand.

De vermindering wordt op dezelfde wijze berekend als de werkbonus, zijnde de vermindering van de persoonlijke bijdragen van sociale zekerheid welke toegekend wordt aan werknemers met een laag loon (zie 6.1.1.2.).

De cumulatie van een vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen voor herstructurering en de werkbonus is mogelijk, maar het gecumuleerde bedrag van de “vermindering herstructurering” en de “vermindering werkbonus” mag de verschuldigde persoonlijke bijdragen niet overschrijden. In het geval van overschrijding wordt het totale bedrag van de verminderingen beperkt tot de door de werknemer verschuldigde persoonlijke socialezekerheidsbijdragen.