Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

6.2.11 Doelgroepvermindering voor kunstenaars

Voor de tewerkstelling van personen die artistieke prestaties leveren en/of artistieke werken produceren, geniet de werkgever van een theoretische forfaitaire doelgroep-vermindering van maximum 726,50 EUR per kwartaal. Onder het leveren van artistieke prestaties en/of het produceren van artistieke prestaties wordt verstaan de creatie en/of uitvoering of interpretatie van artistieke oeuvres in de audiovisuele sector, in de beeldende kunsten, in de muziek, in de literatuur, het spektakel, het theater en de choreografie.

Een doelgroepvermindering voor kunstenaars wordt toegekend voor

  • de kunstenaars die tewerkgesteld worden met een arbeidsovereenkomst;
  • de kunstenaars die zonder een arbeidsovereenkomst een opdracht uitvoeren en op wie het sociaal statuut van toepassing is (zie 3.2.3).

Om recht te hebben op een doelgroepvermindering voor kunstenaars moet het refertekwartaalloon gelijk zijn aan minstens drie maal het gemiddeld minimum maandinkomen (GMMI) van de eerste maand van het kwartaal. Vanaf 1-7-2016 is dit bedrag gelijk aan 4.595,79 EUR (= 3 X 1.531,93 EUR).

De toegestane doelgroepvermindering PG kan voor een kunstenaar in de praktijk nooit hoger zijn dan 517 EUR per kwartaal. De doelgroepvermindering wordt per tewerkstellingslijn afgetopt op basis van de prestatiebreuk en de multiplicatiefactor. Bij onvolledige prestaties stijgt de bijdragevermindering hierdoor sneller als de prestaties verhogen, maar slechts tot het bedrag van de toegestane doelgroepvermindering.