Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

3.2.2.5. Verschuldigde socialezekerheidsbijdragen

Het loonbedrag van de onthaalouders vormt de berekeningsbasis voor de te betalen persoonlijke en patronale socialezekerheidsbijdragen. Het op de onthaalouders toepasselijke basisbijdragepercentage beloopt 43,15% (13,07% werknemersbijdrage en 30,08% werkgeversbijdrage).

Evenwel worden de aldus berekende persoonlijke én patronale (basis)bijdragen voor sociale zekerheid verminderd volgens de twee hierna vermelde regelingen:

1. Vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen

Daar voor de onthaalouders de socialezekerheidsbijdragen berekend worden op basis van een fictief forfaitair uurloon van 9,30 EUR, kunnen zij genieten van een vermindering van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen op grond van de regeling die geldt voor de werknemers met een laag loon.

Gelet op het feit dat het fictief maandloon van een onthaalouder die volledige maandprestaties zou hebben verricht (= 164,67 uren), gelijk is aan 1.531,93 EUR, bedraagt het bedrag van de vermindering steeds 193,79 EUR per maand voor een onthaalouder met volledige prestaties.

Heeft de onthaalouder onvolledige maandprestaties verricht, dan wordt het bedrag van de vermindering verkregen door 193,79 EUR te vermenigvuldigen met de prestatiebreuk van de onthaalouder in de betrokken maand. De breuk van de prestaties is de verhouding tussen het (fictieve) aantal arbeidsuren van de onthaalouder in de maand en het aantal uren overeenstemmend met volledige maandelijkse prestaties voor een persoon die instaat voor dagopvang van kinderen (= 164,67 uren).

2. Vermindering van de patronale socialezekerheidsbijdragen

Een bestuur dat een onthaalouder met volledige prestaties tewerkstelt, heeft recht op een forfaitaire doelgroepvermindering van 770 EUR per kwartaal. De doelgroepvermindering wordt toegekend voor de volledige duur van de tewerkstelling (6.2.1.2).

Heeft de onthaalouder onvolledige prestaties verricht, dan wordt het bedrag van de doelgroepvermindering berekend op basis van de prestatiebreuk.