Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Oudere werknemers

Deze doelgroepvermindering richt zich op de tewerkstelling van oudere werknemers. Om na te gaan op welk bedrag de werkgever recht heeft voor de tewerkstelling van een oudere werknemer, houdt hij rekening met de leeftijd van de werknemer en het refertekwartaalloon dat de werknemer ontvangt.

Betrokken werkgevers

Alle werkgevers die werknemers tewerkstellen die onderworpen zijn aan het geheel der regelingen:

  • de rust- en overlevingspensioenen voor werknemers;
  • de ziekte- en invaliditeitsverzekering, sector geneeskundige verzorging;
  • de ziekte- en invaliditeitsverzekering, sector uitkeringen;
  • de werkloosheid;
  • de kinderbijslagen;
  • de beroepsziekten;
  • de arbeidsongevallen;
  • de jaarlijkse vakantie.

Betrokken werknemers

Vermindering A (doelgroepvermindering oudere werknemers – plus 50-jarigen min S1)
Het betreft de werknemers die deel uitmaken van categorie 1 zoals omschreven bij de structurele vermindering, die op de laatste dag van het kwartaal ten minste de leeftijd van 50 jaar hebben, zonder evenwel in dienst te moeten zijn op het einde van het kwartaal. Enkel zij die een refertekwartaalloon hebben dat lager is dan een vastgelegde loongrens S1 (12.240,00 EUR), komen in aanmerking.

Vermindering B (doelgroepvermindering oudere werknemer – plus 57-jarigen plus S1)
Het betreft de werknemers die deel uitmaken van categorie 1 zoals omschreven bij de structurele vermindering, met een refertekwartaalloon dat gelijk is aan of hoger is dan een vastgelegde loongrens S1 (12.240,00 EUR) en die op de laatste dag van het kwartaal ten minste de leeftijd van 57 jaar hebben, zonder evenwel in dienst te moeten zijn op het einde van het kwartaal.

Bedrag van de vermindering

Vermindering A (doelgroepvermindering oudere werknemers – plus 50-jarigen min S1)
De werknemer opent het recht op een met de oplopende leeftijd progressieve vermindering in zoverre hij op de laatste dag van kwartaal minstens de leeftijd van 50 jaar heeft.

  • In afwijking van de algemene doelgroepverminderingsformule, wordt deze, voor de werknemer die de leeftijd van 57 jaar nog niet bereikt heeft:
    Pg = µ x 1/ß x [(leeftijd - 49) x (G2 x 0,125)]
  • en voor de werknemer vanaf 57 jaar:
    Pg = µ x 1/ß x {G2 + [(leeftijd - 57) x (G2 x 0,125)]}

Pg wordt afgerond tot op de eurocent waarbij 0,005 EUR wordt afgerond naar 0,01 EUR. Onder ‘leeftijd’ wordt verstaan ‘de leeftijd van de werknemer op de laatste dag van het betrokken kwartaal’. De component [(leeftijd - 57) x (G2 x 0,125)] wordt afgetopt tot G2 wanneer de vermenigvuldiging een resultaat geeft dat groter is dan G2.

Vermindering B (doelgroepvermindering oudere werknemer – plus 57-jarigen plus S1)
De werkgever geniet voor deze werknemer de vermindering G2 zolang de werknemer in dienst blijft.

Te vervullen formaliteiten

De werkgever gebruikt de verminderingscode voor de werknemers van 50 jaar tot 56 jaar, ofwel de verminderingscode voor de werknemers die minstens 57 jaar zijn (het programma houdt rekening met de loongrens S1 voor de toekenning van de vermindering).