Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Kunstenaars

Een koninklijk besluit van 23 juni 2003 regelt een vermindering van werkgeversbijdragen verschuldigd voor de tewerkstelling van kunstenaars.

Betrokken werkgevers

Alle werkgevers, zowel van de privésector als van de openbare sector komen in aanmerking voor de vermindering.

Betrokken werknemers

Zowel de kunstenaars die verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst, als de kunstenaars die, zonder door een arbeidsovereenkomst te zijn verbonden, tegen betaling van een loon artistieke prestaties leveren en/of in opdracht artistieke werken produceren, komen voor de vermindering in aanmerking.

Voor statutaire kunstenaars tewerkgesteld in de openbare sector, is de vermindering dus niet van toepassing.

Bedrag van de vermindering

De vermindering bestaat uit een vrijstelling van de basiswerkgeversbijdragen voor sociale zekerheid op een forfaitair gedeelte van het gemiddeld dagloon of het gemiddeld uurloon, voor de volgende regelingen:

  • rust- en overlevingspensioen der werknemers;
  • ziekte- en invaliditeitsverzekering (sector der uitkeringen en sector der geneeskundige verzorging);
  • werkloosheid, enkel de bijdrage die door iedere werkgever verschuldigd is;
  • kinderbijslagen;
  • arbeidsongevallen;
  • beroepsziekten;
  • loonmatigingsbijdrage.

Indien er meerdere tewerkstellingslijnen zijn voor een kwartaal, wordt de vrijstelling berekend per tewerkstellingslijn.

Voor het bepalen van de vrijstelling wordt verstaan onder:

  • J = het aantal dagen van het kwartaal per tewerkstellingslijn aangegeven met de prestatiecodes 1, 3, 5 en 20. De dagen gedekt door een verbrekingsvergoeding komen niet in aanmerking voor de berekening van J. Indien de werknemer wordt tewerkgesteld als uitzendkracht, wordt J verhoogd met 1 per occasionele gebruiker waarvoor de werknemer prestaties verricht op dezelfde dag bovenop de eerste occasionele gebruiker;
  • H = het aantal uren van het kwartaal per tewerkstellingslijn aangegeven met de prestatiecodes 1, 3, 5 en 20. De uren gedekt door een verbrekingsvergoeding komen niet in aanmerking voor de berekening van H;
  • W = de uitgekeerde loonmassa die per tewerkstelling driemaandelijks wordt aangegeven (tegen 100 %), met uitzondering van de vergoedingen die worden betaald ingevolge een verbreking van de arbeidsovereenkomst en van de premies die betaald worden door tussenkomst van een derde persoon.
  • W/J = het gemiddeld dagloon van de tewerkstelling. Het resultaat van de deling wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde eurocent, waarbij 0,5 eurocent naar boven wordt afgerond.
  • W/H = het gemiddeld uurloon van de tewerkstelling. Het resultaat van de deling wordt afgerond tot de dichtstbijzijnde eurocent, waarbij 0,5 eurocent naar boven wordt afgerond.

(in EUR)

2de kw 2011

3de kw 2011

1ste kw 2012

2de kw 2012

Fictief forfaitair uurloon

8,71

8,77

8,88

8,94

Fictief forfaitair dagloon

66,19

66,62

67,51

67,96

Voor het vaststellen van de eventuele vermindering kunnen zich drie situaties voordoen (situatie vanaf 1 april 2012):

  1. W/J is minstens gelijk aan 67,96 EUR: een bedrag = 55,67 EUR x J is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen voor de opgesomde regelingen.
  2. W/J is kleiner dan 67,96 EUR en W/H is minstens gelijk aan 8,94 EUR: een bedrag = 7,33 EUR x H is vrijgesteld van socialezekerheidsbijdragen voor de opgesomde regelingen.
  3. Andere gevallen dan 1 of 2: geen vermindering.

Het van bijdragen vrijgestelde bedrag wordt evenwel per kwartaal beperkt tot 50 maal het dagbedrag of 380 maal het uurbedrag. Indien de werknemer wordt tewerkgesteld als uitzendkracht, geldt deze beperking per gebruiker.

Waar de socialezekerheidsbijdragen voor kunstenaars berekend worden aan 108 %, moet het vrijgestelde bedrag ook worden verhoogd met 8 %. De vermindering bedraagt dus :

  • 55,67 EUR x 108 % x bijdragepercentage voor de regelingen hierboven vermeld x J, of
  • 7,33 EUR x 108 % x bijdragepercentage voor de regelingen hierboven vermeld x H.

Te vervullen formaliteiten

Vul de passende rubrieken van de kwartaalaangifte in.

Toegelaten cumulaties

Voor dezelfde werknemer is de vermindering enkel te cumuleren met de sociale maribel.