Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Gelegenheidsarbeid in de horeca

Vanaf het 3de kwartaal 2007 bestaat het systeem van de superextra’s niet meer. In de plaats ervan komt het begrip ‘gelegenheidsarbeid’ met een volledige onderwerping, een aparte Dimona-regeling en een aparte aangifte in de DmfA.

Begrip

Elke werknemer die door een werkgever in de horeca of door een uitzendkantoor bij een gebruiker in de horeca voor een maximumduur van 2 opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk, is een gelegenheidswerknemer.

Bijdrageberekening

De berekeningswijze van de socialezekerheidsbijdragen is afhankelijk van het type Dimona aangifte dat de werkgever gekozen heeft.

Dimona

Vanaf 1 juli 2007 bestaan voor deze werknemers 2 systemen van Dimona aangiften naast elkaar, te weten Dimona-full en Dimona-light:

  • Dimona-full: dagelijks moet het begin- en einduur van de gelegenheidswerknemer worden aangegeven.
  • Dimona-light: dagelijks moet het beginuur en de duur van de prestatie (5- of 11-uren) van de gelegenheidswerknemer worden aangegeven.

Bij de aanwerving van zijn eerste gelegenheidswerknemer in de horeca, moet een werkgever uit de horeca het systeem kiezen dat hij zal toepassen voor zijn gelegenheidswerknemers. De gemaakte keuze is definitief tot het einde van het kalenderjaar, en geldt voor al zijn gelegenheidswerknemers. De keuze wordt automatisch verlengd, tenzij de werkgever wil veranderen en hij zijn nieuwe keuze meedeelt voor 1 oktober van het lopende kalenderjaar. Het voorafgaande is eveneens geldig wanneer er zich een lange periode tussen twee aangiftes Dimona bevindt. Het is de keuze die gold bij de laatste Dimona die van toepassing blijft.

De werkgever moet zijn keuze meedelen aan het Waarborg- en sociaal fonds voor de hotel-, restaurant, café en aanverwante bedrijven, Anspachlaan 111, bus 4 te 1000 Brussel en een kopie sturen aan de Directie identificatie van de RSZ (fax. nr. 02/509.27.50). De wijziging treedt dan vanaf 1 januari van het volgende kalenderjaar in werking.

Uitzendkantoren hebben geen keuze en moeten voor hun werknemers steeds een Dimona-full doen.

Duur van de prestatie van ‘5-uren’ wijst erop dat de werknemer op die dag ten hoogste 5 uur effectief zal werken, duur van de prestatie van ’11-uren’ dient voor tewerkstellingen van meer dan 5 uur op een dag.

Wat zijn de basisbedragen waarop de bijdragen worden berekend?

De socialezekerheidsbijdragen van gelegenheidswerknemers aangegeven via een Dimona-full, berekent u ofwel op de reële lonen ofwel op forfaitaire daglonen wanneer ze met fooien worden betaald. Wanneer de berekening gebeurt op dagforfaits, moet u een forfaitair bedrag voor zaterdag of de dag voor een feestdag, evenals een forfaitair bedrag voor zondag of een feestdag, bij het dagforfait tellen.

De socialezekerheidsbijdragen van gelegenheidswerknemers aangegeven via een Dimona-light, berekent u steeds op een forfaitair dagloon. De hoogte van het bedrag varieert naargelang de duur van de prestatie maximaal 5 uur bedraagt of maximaal 11 uur. Het forfaitair bedrag voor zaterdag of de dag voor een feestdag, evenals voor zondag of een feestdag, moet u bij het dagforfait tellen.

Vanaf 1 april 2012 bedraagt het dagforfait voor een prestatie van maximaal 5 uur 44,92 EUR en voor een prestatie van maximaal 11 uur 89,83 EUR.

Vanaf 1 april 2012 bedraagt het weekendforfait 8,18 EUR voor tewerkstellingen op een zaterdag of op een dag vóór een feestdag, en 16,36 EUR voor tewerkstellingen op een zondag of op een feestdag.

Voor een onderbroken dienst (bv. de werknemer werkt op een dag van 11u tot 13u en van 16u tot 18u) is steeds het 11-uren forfait van toepassing.

Vanaf 1 juli 2007 bestaat het systeem van de superextra's met beperkte onderwerping niet meer en vallen alle gelegenheidswerknemers dus ook onder de vakantieregeling. Dit betekent dat er rekening moet worden gehouden met de verhoging van 8 % voor de vakantieregeling voor arbeiders.

Formaliteiten

DmfA

Vanaf het derde kwartaal van 2007 worden aparte werkgeverscategorieën toegekend aan de werkgevers uit de Horeca, dit in functie van hun keuze voor Dimona-full of Dimona-light. Op deze categorieën mogen alleen de gelegenheidswerknemers aangegeven worden; de andere werknemers worden dus, zoals vroeger, aangegeven op de categorieën 016 of 017. Naargelang het geval worden de bijdragen berekend op het reële loon of op basis van dagforfaits.

Werknemers aangegeven onder een Dimona-full moet u in de Dmfa aangeven onder werkgeverscategorie 116 of 117. Als ze hoofdzakelijk met fooien worden betaald, moet u ook het functienummer van het overeenkomstig dagforfait aangeven. Het weekendforfait geeft u aan onder looncode 8.

Werknemers aangegeven onder een Dimona-light moet u in de Dmfa aangegeven onder werkgeverscategorie 216 of 217. Als de duur van de dagprestatie maximaal 5 uur is en niet-onderbroken, gebruikt u het functienummer 096, anders het functienummer 097. Het weekendforfait geeft u aan onder looncode 8.

Gelegenheidswerknemers worden geacht te werken in een in de onderneming gangbare arbeidsregeling en worden beschouwd als voltijdse werknemers voor de duur van hun contract. Indien zij onder het statuut van seizoensarbeiders worden tewerkgesteld, moet de werkgever in zijn DmfA-aangifte eveneens het aantal gepresteerde uren bij de respectieve prestatiecodes vermelden.

Wanneer een werkgever een duur van de prestatie van 11-uren aangeeft in Dimona maar de werknemer blijkt tijdens het uitvoeren van zijn taken minder dan 5 uren te moeten werken, moet hij in de DmfA toch het forfait 11-uren aangeven.

Wanneer een werkgever per vergissing een duur van de prestatie van 5-uren aangeeft in Dimona en dit pas bemerkt nadat de werknemer zijn prestaties begonnen is of wanneer de werknemer onverwacht langer moet werken, kan hij Dimona niet meer wijzigen maar moet hij in de DmfA wel het forfait 11-uren gebruiken.

Wat moet de werkgever vanaf 1 juli 2007 doen voor zijn Dimona aangifte?

Indien hij na 30 juni 2007 werkgever wordt, moet hij zich in elk geval bij de RSZ laten inschrijven. Bij de eerste aangifte Dimona moet de werkgever de keuze maken tussen het gebruik van de Dimona-full of de Dimona-light.

Bij een Dimona-full moeten het beginuur en het einduur worden opgegeven. Daarnaast voegt de werkgever bij de loonafrekening van de werknemer een overzicht van de dagelijkse prestaties. Bij een Dimona-light moeten het beginuur en de duur van de prestatie (5- of 11-uren) worden opgegeven. De werkgever moet een register voor werktijdregeling bijhouden. Daarnaast voegt de werkgever bij de loonafrekening van de werknemer een overzicht van de dagelijkse prestaties.

Uitzendarbeid

Een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor de Uitzendarbeid wordt gelijkgesteld met een werkgever die ressorteert onder het Paritair Comité voor het Hotelbedrijf, wanneer de tewerkstelling plaatsheeft bij een gebruiker die onder het laatstgenoemde paritair comité valt. Elke werknemer die door een uitzendkantoor voor maximaal 2 opeenvolgende dagen tewerkgesteld wordt met een arbeidsovereenkomst van bepaalde duur of een arbeidsovereenkomst voor een duidelijk omschreven werk bij een gebruiker in de horeca, is een gelegenheidswerknemer.

Uitzendkantoren hebben geen keuze en moeten voor hun gelegenheidswerknemers horeca steeds een Dimona-full doen met de overeenkomstige bijdrageberekeningen.

Bijkomende informatie 1

Bijkomende informatie - Gelegenheidswerknemers horeca

In DMFA worden gelegenheidswerknemers in de horeca aangegeven in blok 90012 « werknemerslijn » met gewone of bijzondere werknemerskengetallen naar gelang het geval.

In bepaalde gevallen moet in het blok 90015 “tewerkstelling van de werknemerslijn” de zone “functienummer” worden ingevuld.

Samengevat:

Dimona-full

Categorie

Berekeningsbasis

Functienummer

Werknemerskengetal

Gelegenheidswerknemer met gewoon loon

116 of 117

Reëel loon (aan 108%)

/

015, 027, 487, 495

Met fooien bezoldigde werknemer in een van de voorziene functies

116 of 117

Dagforfaits van de met fooien bezoldigde werknemers

Functie-nummer horeca
(cfr tabel met forfaits)

011, 022

Dimona-light

Tijdsblok 5u

216 of 217

Dagforfait

096

011, 022, 486, 496

Tijdsblok 11u

216 of 217

Dagforfait

097

011, 022, 486, 496