Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

KB 499

Het koninklijk besluit nr. 499 organiseert een beperkt sociaal statuut voor kansarme jongeren in bepaalde VZW's, en kent een vermindering van de werkgeversbijdragen toe.

Betrokken werkgevers

Het gaat om VZW's die:

  • de verplichting op zich nemen de hieronder bedoelde jongeren tewerk te stellen;
  • tot doel hebben de toegang tot de tewerkstelling van de jongeren te bevorderen om hun de vereiste bekwaamheid te geven om een beroepsactiviteit uit te oefenen of een herscholing te kunnen aanvatten en hen daartoe te begeleiden met voldoende gekwalificeerd of ervaren personeel;
  • daartoe erkend zijn door de bevoegde overheid;
  • zich ertoe verbinden de bewijzen voor te leggen die nodig zijn voor het toezicht op de naleving van het besluit.

Betrokken werknemers

Het zijn de jongeren die zich buiten het arbeidscircuit bevinden, geen sociale uitkeringen genieten en uitgesloten zijn van normale tewerkstellingskansen.

Op het ogenblik van de aanwerving:

  • moeten deze jongeren ouder zijn dan 18 jaar en jonger dan 30 jaar;
  • mogen deze jongeren geen aanspraak kunnen maken op werkloosheids- of wachtuitkeringen;
  • mogen deze jongeren niet in aanmerking komen voor een beroepsopleiding in het kader van de wetgeving op arbeidsvoorziening en werkloosheid.

Worden evenwel onttrokken aan de wet van 27 juni 1969, de personen van wie de maandinkomsten niet ten minste één derde bereiken van het gewaarborgd gemiddeld minimum maandinkomen, vastgesteld door de collectieve arbeidsovereenkomst nr. 43, van toepassing tijdens de laatste maand van het kalenderjaar dat de berekening van de bijdragen voorafgaat (481,18 EUR voor 2012). Voor deze personen moet men wel een arbeidsongevallenverzekering afsluiten.

Bedrag van het voordeel

Voor de kansarme jongeren van wie sprake hiervoor, is de toepassing van de socialezekerheidswet beperkt tot het stelsel van de verplichte ziekte- en invaliditeitsverzekering en het stelsel van de kinderbijslagen voor werknemers. De VZW die hen tewerkstelt, wordt vrijgesteld van de werkgeversbijdragen voor die sectoren. Blijven onder andere verschuldigd, de bijdragen voor de sectoren van de arbeidsongevallen, de beroepsziekten en het betaald educatief verlof.

Te vervullen formaliteiten

De VZW's die kansarme jongeren aanwerven, moeten de Directie Identificatie van de RSZ daarvan in kennis stellen. Zij krijgen dan een (bijkomende) werkgeverscategorie "071" toegekend, zodat bij het berekenen van de socialezekerheidsbijdragen voor de kansarme jongeren, rekening kan worden gehouden met de beperking van de socialezekerheidswet en de vrijstelling van werkgeversbijdragen.