Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Dimona voor gelegenheidswerknemers

1. Algemeen

Zowel in de land- en tuinbouw als in de horeca, zijn er specifieke regelingen ingevoerd voor 'gelegenheidsarbeid'. Intussen werd het systeem van de 'superextra's' in de horeca vanaf het 3de kwartaal 2007 omgevormd naar een meer algemene regeling 'gelegenheidsarbeid'. Werknemers die via een uitzendkantoor bij een gebruiker actief in één van deze sectoren onder dezelfde omstandigheden werken, worden eveneens als 'gelegenheidswerknemers' behandeld.

De gelegenheidswerknemers moeten verplicht worden aangegeven met een Dimona-full, met uitzondering van de gelegenheidswerknemers in de horeca sector. Voor deze werknemers bestaan vanaf 1 juli 2007 twee systemen van Dimona aangiften naast elkaar: Dimona-full en Dimona-light. Het is aan de werkgever om een keuze te maken.

De gelegenheidswerknemers in de land- en tuinbouw die niet met een Dimona-full werden aangegeven, kunnen gedurende het ganse betrokken kalenderjaar niet als gelegenheidswerknemer bij de RSZ worden aangegeven.

Gelegenheidswerknemers krijgen als type werknemer 'EXT' of 'STX' mee. Als blijkt dat de werknemer toch geen gelegenheidswerknemers is (omdat hij bijvoorbeeld nog een 3de dag aansluitend bij dezelfde werkgever in de horeca werkt), moet de werkgever de oorspronkelijke Dimona-EXT annuleren en een nieuwe Dimona-aangifte doen met als type werknemer 'OTH' of 'STU', met als begindatum de 1ste dag van tewerkstelling.

2. Dimona-full (met uren)

a. Toepassingsgebied

Dimona-full is van toepassing op volgende gelegenheidswerknemers:

  • de werknemers die met een arbeidsovereenkomst voor bepaalde duur of voor een bepaald werk in dienst worden genomen, voor een maximumduur van twee achtereenvolgende dagen bij eenzelfde werkgever en ressorterend onder het Paritair Comité voor de Horeca (PC 302);
  • de handarbeiders tewerkgesteld bij een werkgever die valt onder het Paritair Comité voor het Tuinbouwbedrijf (PC 145), met uitzondering van de sector inplanting en onderhoud van parken en tuinen: zij mogen niet meer dan 65 dagen per jaar werken bij meerdere werkgevers uit de sector samen;
  • de handarbeiders tewerkgesteld bij een werkgever die valt onder het Paritair Comité voor de Landbouw (PC 144), voor zover de werknemer uitsluitend wordt tewerkgesteld op de eigen gronden van de werkgever: zij mogen niet meer dan 30 dagen per jaar werken bij meerdere werkgevers uit de sector samen;
  • de werknemers tewerkgesteld bij een werkgever die valt onder het Paritair Comité voor de Uitzendarbeid (PC 322), voor zover die uitzendkracht wordt tewerkgesteld als gelegenheidswerknemer bij een gebruiker uit de land- of tuinbouwsector of uit de horecasector.

b. Regels voor Dimona-full

De aangifte Dimona-full moet gebeuren per prestatie en per dag. Dit betekent dat de begindatum en einddatum dezelfde moeten zijn. Voor elke dag waarop de gelegenheidswerknemers een prestatie verrichten, moet een nieuwe aangifte gebeuren. Het beginuur van de prestatie en het (verwachte) einduur moet worden meegedeeld.

Indien de prestaties van de gelegenheidswerknemer gespreid zijn over twee kalenderdagen, is het mogelijk dat de begin- en einddatum verschillen als gevolg van het doorlopen van prestaties na middernacht. In dat geval moeten de " feitelijke" data en uren meegedeeld worden. Het principe van de eenheid van prestatie die toepasselijk is voor een Dimona OUT bij een klassieke dimona geldt dus niet voor het specifieke systeem van Dimona voor gelegenheidswerknemers.

Voorbeeld: een werknemer in de horeca begint te werken op 11 april om 22:00 uur en eindigt zijn dienst op 12 april om 02:00 uur.

De werkgever moet de feitelijke gegevens meedelen:

  • datum en uur in dienst: 11 april om 22:00 uur
  • datum en uur uit dienst: 12 april om 02:00 uur

In de notificatie en het personeelsbestand zijn het deze reële gegevens die opgenomen zijn. Indien de werkgever echter een opzoeking naar actieve werknemers uitvoert, moet hij dit doen op basis van de begindatum (11 april in het voorbeeld). Een opzoeking op basis van de einddatum (12 april in het voorbeeld) geeft geen resultaten.

c. Wijziging van data en uren

1. Datum en uur van indiensttreding

Als de werknemer zijn prestaties vroeger aanvangt dan het oorspronkelijk meegedeelde beginuur, dan moet het beginuur gewijzigd zijn uiterlijk op het moment dat de werknemer zijn prestaties aanvangt.

Als de werknemer zijn prestaties aanvangt later dan het oorspronkelijk meegedeelde beginuur, dan moet het beginuur gewijzigd zijn uiterlijk tegen middernacht van dag waarop hij begon te werken.

Als de tewerkstelling plaatsvindt op een vroegere dag dan oorspronkelijk meegedeeld, moet de datum gewijzigd worden. Deze wijziging moet gebeuren voordat de werknemer zijn prestaties aanvangt. Als de effectieve datum later is dan de oorspronkelijk meegedeelde, dan moet de oorspronkelijke aangifte geannuleerd worden, en moet er een nieuwe gedaan worden.

Wanneer een aangifte werd gedaan en de werknemer kwam niet opdagen of verrichtte geen prestaties, moet de betrokken aangifte uiterlijk om middernacht, van de kalenderdag waarop de aangifte slaat, geannuleerd worden.

2. Uur van uitdiensttreding

Wanneer een prestatie vroeger wordt stopgezet dan oorspronkelijk gemeld was, heeft de werkgever tijd tot middernacht volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur om het werkelijke einduur van de prestatie door te geven.

Wanneer de prestatie op een later moment wordt stopgezet dan oorspronkelijk gemeld was, beschikt de werkgever over een termijn van 8 uren, volgend op het oorspronkelijk voorziene einduur, om het correcte (latere) einduur te melden. Indien het oorspronkelijke einduur tussen 20u en 24u was voorzien, heeft de werkgever echter tot 8u ’s morgens de tijd om het correcte einduur door te geven.

3. Dimona-light (met duur van de prestatie kort of lang)

a. Toepassingsgebied

Dimona-light is enkel van toepassing op werkgevers uit de horecasector (PC 302) die gelegenheidswerknemers in dienst nemen.

Uitzendkantoren kunnen geen gebruik maken van Dimona-light. Zij moeten voor hun gelegenheidswerknemers in de horeca steeds een Dimona-full doen.

b. Regels voor Dimona-light

In dit systeem moet de werkgever noch de datum, noch het uur van het einde van de prestaties meedelen.
De werkgever moet enkel de datum en het beginuur van de prestatie aangeven en het type prestatie aanduiden:

  • kort voor een prestatie die kleiner of gelijk is aan 5 uur;
  • lang voor een prestatie groter dan 5 uur en kleiner dan 11 uur, of voor een onderbroken dienst. Onderbroken dienst betekent dat de prestaties die op één dag geleverd worden, onderbroken zijn (bijv. werken van 11u tot 13u en van 16u tot 18u).

Met uitzondering van de uitzendkantoren, die verplicht zijn steeds een Dimona-full te doen, moet de werkgever kiezen welk systeem hij voor zijn gelegenheidswerknemers zal toepassen: Dimona-full of Dimona-light. Door voor de eerste keer een aangifte in één van de twee systemen te doen, maakt de werkgever een keuze die bindend is voor één kalenderjaar en voor al zijn gelegenheidswerknemers. De werkgever die in het daaropvolgende kalenderjaar van systeem wil veranderen, moet dat ten laatste op 1 oktober van het lopende kalenderjaar meedelen. De wijziging start dan op 1 januari van het nieuwe kalenderjaar. Het voorafgaande is eveneens geldig wanneer er zich een lange periode tussen twee aangiftes bevindt. Het is de keuze die gold in de laatste Dimona die van toepassing zal zijn voor de nieuwe Dimona. Alle Dimona aangiften voor gelegenheidswerknemers die de werkgever verricht moeten dus coherent zijn met de keuze die hij maakte en die in het werkgeversrepertorium is opgeslagen: hetzij Dimona-light, hetzij Dimona-full.

c. Wijziging van begindatum en -uur en duur van de prestatie

1. Begindatum en beginuur

Als de werknemer zijn prestaties vroeger aanvangt dan het oorspronkelijk meegedeelde beginuur, dan moet het beginuur gewijzigd zijn uiterlijk op het moment dat de werknemer zijn prestaties aanvangt.

Als de werknemer zijn prestaties later aanvangt dan het oorspronkelijk meegedeelde beginuur, dan moet het beginuur gewijzigd zijn uiterlijk tegen middernacht van dag waarop hij begon te werken.

Als de tewerkstelling plaatsvindt op een vroegere dag dan oorspronkelijk meegedeeld, moet de datum gewijzigd worden. Als de effectieve datum later is dan de oorspronkelijk meegedeelde, dan moet de oorspronkelijke aangifte geannuleerd worden, en moet er een nieuwe gedaan worden.

Wanneer een aangifte werd gedaan maar er zijn geen prestaties geleverd, moet de betrokken aangifte uiterlijk om middernacht, van de kalenderdag waarop de aangifte slaat, geannuleerd worden.

2. Duur van de prestatie

Indien een aangifte met bepaalde duur van de prestatie (kort of lang) werd gedaan, en de werkgever geeft er zich voor de aanvang van de prestaties rekenschap van dat hij een andere duur had moeten aangeven, dan mag hij de situatie rechtzetten door de oorspronkelijke aangifte te annuleren en een nieuwe te doen met de juiste duur. Dit moet gebeuren vooraleer de prestaties aanvangen.

Indien hij echter pas na de aanvang van de prestaties vaststelt dat de aangegeven duur niet juist is, dan kan er geen wijziging in Dimona meer gebeuren. Wat de DmfA betreft geldt dan het volgende. Het forfait dat overeenstemt met een duur van 11 uur moet worden aangegeven als in Dimona een duur van 5 uur werd aangegeven maar de werknemer meer dan 5 uur werkt. Als daarentegen in Dimona een duur van 11 uur werd aangegeven, moet het forfait dat met een duur van 11 uur overeenstemt worden aangegeven, ook al werkt de werknemer minder dan 5 uur.