Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Opleiders of begeleiders - crisismaatregel

Werknemers ontslagen als gevolg van een herstructurering kunnen als opleider of begeleider aan de slag met een ervaringsuitkering (werkuitkering) en openen het recht op een doelgroepvermindering opleider of begeleider.

Dit geldt enkel voor indiensttredingen vanaf 1 januari 2010 en vóór 1 januari 2012.

Betrokken werkgevers

Komen in aanmerking:

  • de bevoegde openbare dienst voor beroepsopleiding
  • de bevoegde openbare dienst voor arbeidsbemiddeling
  • sectorale opleidingsfondsen
  • een organisme waarvan de hoofdactiviteit bestaat uit het verstrekken van opleidingen of het bieden van begeleiding en dat
    • erkend is door de bevoegde openbare dienst of Minister of door een sectoraal opleidingsfonds,
    • opgericht werd als een VZW en
    • waarbij het verstrekken van de opleidingen of het bieden van begeleiding geen deel uitmaakt van een commerciële activiteit.
  • de onderwijsinstellingen erkend door de bevoegde gemeenschap

Ieder van deze werkgevers komt in aanmerking, in zoverre zij niet de betrokken onderneming in herstructurering zelf zijn of tot dezelfde technische bedrijfseenheid behoren.

Enkel de werkgevers die een opleidingsovereenkomst met de Minister van Werk hebben gesloten komen in aanmerking. Met deze opleidingsovereenkomst engageert de werkgever zich om het volume van de aangeboden opleidingen of gerealiseerde begeleidingsuren te verhogen en om geen contractueel of statutair personeel te vervangen door deze gesubsidieerde werknemers.

Betrokken werknemers

Enkel werknemers die een ervaringsuitkering kunnen genieten, komen in aanmerking. De ervaringsuitkering wordt gelijkgesteld met een werkuitkering en wordt dus geacht integraal deel uit te maken van de bezoldiging. De ervaringsuitkering kan slechts worden toegekend voor de maanden waarin de werkgever met de Minister van Werk een opleidingsovereenkomst heeft gesloten.

Om in aanmerking te kunnen komen voor de ervaringsuitkering moet de werknemer

  • ofwel 45 jaar of ouder zijn of bewijzen dat hij de 10 jaar voorafgaand aan de indienstneming een beroepsverleden als loontrekkende heeft van minimaal 5 jaar binnen de sector
  • op de dag van indienstneming in het bezit zijn van een geldige 'verminderingskaart herstructureringen'
  • als hoofdactiviteit het verstrekken van opleiding of begeleiding van werkzoekenden hebben
  • in dienst treden vanaf 1 januari 2010 en vóór 1 januari 2012.

Bedrag van de vermindering

De werknemer opent het recht op een vermindering G1 tijdens het kwartaal van indiensttreding en de 7 daaropvolgende kwartalen. Voor de telling van G1 wordt als ‘kwartaal van indiensttreding’ beschouwd, het kwartaal waarin de werknemer tijdens de geldigheidsperiode van de verminderingskaart voor het eerst bij de betrokken werkgever wordt tewerkgesteld.

De doelgroepvermindering kan enkel worden toegekend voor de kwartalen waarin de werkgever met de Minister van Werk een opleidingsovereenkomst heeft. Wanneer de opleidingsovereenkomst een eind neemt omdat de engagementen betreffende de volumes of niet-vervanging niet werden nagekomen, worden de bijdrageverminderingen voor de 5 kwartalen die de datum van het einde van de opleidingsovereenkomst voorafgaan geannuleerd. De lijst met werknemers zal via elektronische weg aan de RSZ worden overgemaakt.

Te vervullen formaliteiten

De werkgever maakt aan de Algemene Directie Werkgelegenheid en Arbeidsmarkt FOD WASO een aantal gegevens over, zowel voor het aangaan van de opleidingsovereenkomst als voor de opvolging ervan. De FOD stuurt via elektronische weg een lijst van de gesloten en eventueel beëindigde overeenkomsten naar de RSZ. De RVA bezorgt de RSZ de nodige gegevens betreffende identificatie van de werknemer die de ervaringsuitkering geniet.