Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Kruispuntbank van ondernemingen (kbo) - uniek ondernemingsnummer en identificatienummer van de vestigingseenheid

De wet tot oprichting van de Kruispuntbank van de Ondernemingen (KBO), tot modernisering van het handelsregister en tot oprichting van erkende ondernemingsloketten voorziet tevens in de toekenning van een uniek identificatienummer voor de ondernemingen. Elke werkgever zal op deze wijze moeten geïdentificeerd worden.

De Kruispuntbank van de Ondernemingen neemt ook, naast de ondernemingen, de vestigingseenheden op (een vestigingseenheid = elke onderneming of onderafdeling (atelier, fabriek, magazijn, bureau,…) gesitueerd in een geografische welbepaalde locatie en identificeerbaar met een adres; op deze locatie, of vanuit deze locatie, worden één of meerdere hoofd- of neven- of hulpactiviteiten uitgevoerd voor rekening van de onderneming). Deze vestigingseenheden krijgen een eigen identificatienummer dat volledig onafhankelijk is van de ondernemingen waaraan zij toebehoren.

Gedurende het jaar 2004 hebben de Kruispuntbank Ondernemingen en de RSZ gezamenlijk een ruime actie ondernomen om de gegevens met betrekking tot de werkgevers die personeel in verschillende vestigingen tewerkstellen, te verzamelen en te verifiëren. Elke betrokken onderneming werd, na een bevraging, op de hoogte gebracht van de nummers van haar vestigingseenheden. De vestigingseenheden (nummer, adres) kunnen vrij geconsulteerd worden op de website van de Kruispuntbank Ondernemingen.

Belangrijk: Indien u vaststelt dat sommige vestigingen ontbreken, of dat de gegevens niet correct zijn of indien sommige vestigingen niet meer actief zijn, dan kan u volgende procedure volgen:

  • Voor commerciële ondernemingen en niet-handelsondernemingen naar privaat recht zoals vrije, intellectuele en dienstverlenende beroepen, als daar zijn advocaten, notarissen, bedrijfsrevisoren, enz … : Neem contact op met een ondernemingsloket van uw keuze om deze vestigingen te laten opnemen, corrigeren of schrappen in de KBO. De bij het ondernemingsloket verkregen identificatienummers kunnen onmiddellijk vermeld worden in de DmfA-aangifte.
  • Voor niet-commerciële ondernemingen die niet onderworpen zijn aan de hogervermelde verplichting als daar zijn beroepsverenigingen, verenigingen van medeëigenaars, representatieve werknemersorganisaties, verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, VZW's, inrichtende macht van het gesubsidieerd onderwijs : Neem contact op met de directie statistiek van de RSZ die de vestigingseenheden zal laten registreren (voor zover de onderneming als werkgever bij de RSZ is aangesloten). Voor bijkomende inlichtingen kan u steeds terecht bij de directie statistiek van de RSZ en dit op volgende telefoonnummers: 02 509 31 18, 02 509 31 09 en 02 509 38 83, of per e-mail op stat.cod@rsz.fgov.be.