Referentie weddebijslag
Dit gegeven is onmisbaar. Het moet dus worden aangegeven op elke weddebijslaglijn.
Weddebijslagen worden bepaald en beschreven in verscheidene wettelijke, reglementaire of andere bepalingen die van toepassing zijn op de overheidssector.
We wijzen er nogmaals op dat alle bijslagen die in aanmerking worden genomen voor de berekening van het pensioen in de lijn van weddebijslag moeten worden aangegeven.
Deze bijslagen worden uitgedrukt in ofwel een forfaitair bedrag op jaarbasis, ofwel een forfaitair bedrag of een percentage per eenheid, ofwel als percentage van de baremieke wedde.
Dit percentage wordt mogelijk vastgelegd in de wettelijke of reglementaire bepaling op basis waarvan de bijslag wordt toegekend. Het kan echter ook gaan om een variabel percentage dat door de werkgever wordt vastgesteld.
De bedragen van deze bijslagen evolueren in de tijd. De bedragen van de forfaitaire bijslagen die in aanmerking kunnen worden genomen voor het pensioen worden evenwel geblokkeerd.
Het is dus de taak van de instelling belast met de berekening van het pensioen van het vastbenoemde werknemer van de overheidssector om de bijslag correct te identificeren, opdat kan worden nagegaan om welke type bijslag het precies gaat en welk bedrag in aanmerking moet worden genomen voor de berekening van het pensioen.
Daarom wordt aan iedere bijslag een specifieke referentie toegekend, die op dezelfde manier is samengesteld als de referentie voor de baremieke wedde.
Ook hier betreft het een referentie van twaalf cijfers, met de laatste twee cijfers als controlesleutel.
Deze referentie wordt toegekend door de Federale Pensioendienst (FPD)
De FPD stelt voor iedere werkgever een lijst op van referenties die, voor iedere weddebijslag die in aanmerking kan worden genomen voor de berekening van het pensioen en van toepassing bij die werkgever, op de weddebijslaglijn moeten worden ingevuld.
Dit referentiesysteem voor weddebijslagen wordt ter beschikking gesteld van de werkgevers via een internettoepassing toegankelijk via de website van de FPD www.pdos.be (DMFA-Atlas).
Elke wijziging in de referentie van de weddebijslag geeft aanleiding tot het openen van een nieuwe lijn van weddebijslag.
Aanpassing ingevolge het Koninklijk Besluit van 25 oktober 2013 (enkel personeel van het federaal niveau)
In de DmfA-atlas zijn er nieuwe referenties weddebijslag aangemaakt voor:
- de verhogingen verbonden aan de vooruitgang naar de hogere trap: het betreft weddebijslagen van het type 'bedrag per eenheid'
- de eerste schaalbonificatie: het betreft weddebijslagen type 'bedrag'
- de volgende schaalbonificaties : zullen pas aangemaakt worden op het moment van de inwerkingtreding (dus niet vóór 2020) en zullen van het type 'bedrag per eenheid' zijn.