Identificatienummer van de lokale eenheid
De Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) is naast een gegevensbank waarin alle basisgegevens van ondernemingen / instellingen / verenigingen zijn opgeslagen ook een gegevensbank met de verschillende vestigingseenheden van deze ondernemingen / instellingen / verenigingen.
Onder 'vestigingseenheid' (VE) verstaat men een plaats die men, geografisch gezien, kan identificeren door een adres waar ten minste één activiteit van de onderneming wordt uitgeoefend of van waaruit de activiteit wordt uitgeoefend (art. I.2, 16° van Boek I van het Wetboek van economisch recht). De VE is dus elke geografisch afgescheiden exploitatiezetel, afdeling of onderafdeling (atelier, fabriek, magazijn, bureau,…) gesitueerd op een geografisch welbepaalde locatie en identificeerbaar met een adres. Op deze locatie, of vanuit deze locatie, worden één of meerdere hoofd-, neven- of hulpactiviteiten uitgevoerd voor rekening van de onderneming / instelling / vereniging. Elke onderneming / instelling / vereniging heeft in principe minstens één VE. Elke VE krijgt een eigen identificatienummer dat volledig los staat van de juridische entiteit waar ze op dat moment deel van uitmaakt en die geïdentificeerd wordt door het KBO-nummer. Het nummer van de VE moet worden opgegeven op het niveau van de tewerkstellingslijn in de Dmfa.
Wat de buitenlandse werkgevers betreft, dus de werkgevers waarvan de maatschappelijke zetel zich in het buitenland bevindt, zijn er 3 situaties te onderscheiden:
- buitenlandse werkgevers die een VE hebben in België (type A), bijvoorbeeld de buitenlandse werkgevers met een bijkantoor in België;
- werkgevers met personeel tewerkgesteld in België maar zonder exploitatiezetel (= VE) in België (type B); het gaat bijvoorbeeld om handelsvertegenwoordigers in België die in contact staan met Belgische klanten en die geen beroepslokaal hebben bij hen thuis of ergens anders;
- werkgevers met personeel tewerkgesteld buiten België (type C) maar onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid (bijvoorbeeld op basis van een Europese Verordening).
Enkel buitenlandse werkgevers van het type A hebben de verplichting een VE te registreren bij de KBO. De toewijzing tot een van deze types heeft gevolgen voor de doelgroepverminderingen en de wijze van invullen van de aangiften.
Werkgevers waarvan het type niet kan bepaald worden zullen voorlopig geklasseerd worden onder type X.
De werkgevers die het wensen kunnen de lijst met identificatienummers en adressen van hun VE's terugvinden op de website van de Kruispuntbank Ondernemingen.
Handelsondernemingen
Wat moet een handelsonderneming die opgericht werd vóór 1 juli 2003 doen?
De handelsondernemingen die opgericht werden vóór 1 juli 2003 kunnen bij de Beheersdienst van de KBO een aanvraag indienen om één (of meerdere) vestigingseenhe(i)d(en) te creëren aan de hand van de formulieren die beschikbaar zijn op de internetsite van de FOD Economie, rubrieken «Ondernemingen & Zelfstandigen», «Kruispuntbank van Ondernemingen», «Diensten voor ondernemingen», «Gegevens verbeteren».
Formulieren om een aanpassing van de gegevens te vragen worden ter beschikking gesteld respectievelijk voor ondernemingen 'natuurlijke persoon' en voor ondernemingen 'rechtspersoon'.
Wat moet een handelsonderneming die opgericht werd na 30 juni 2003 doen?
De handelsondernemingen die opgericht werden na 30 juni 2003 kunnen hun vestigingseenhe(i)d(en) inschrijven aan het erkend ondernemingsloket van hun keuze. De lijst met de erkende ondernemingsloketten is terug te vinden op de internetsite van de FOD Economie, rubrieken «Ondernemingen & Zelfstandigen», «Leven van een onderneming», «een onderneming oprichten» en de link «Ondernemingsloket».
Niet-handelsondernemingen naar privaat recht
Wat moet een niet-handelsonderneming naar privaat recht die opgericht werd vóór 1 juli 2009 doen ?
De niet-handelsondernemingen naar privaat recht die opgericht werden vóór 1 juli 2009 kunnen bij de Beheersdienst van de KBO een aanvraag indienen om één (of meerdere) vestigingseenhe(i)d(en) te creëren aan de hand van de formulieren die beschikbaar zijn op de internetsite van de FOD Economie, rubrieken «Ondernemingen & Zelfstandigen», «Kruispuntbank van Ondernemingen», «Diensten voor ondernemingen», «Gegevens verbeteren».
Formulieren om een aanpassing van de gegevens te vragen worden ter beschikking gesteld respectievelijk voor ondernemingen 'natuurlijke persoon' en voor ondernemingen 'rechtspersoon'.
Bovendien kunnen ondernemingen de ontbrekende VE rechtstreeks inschrijven aan de hand van de toepassing 'Private search'. De webtoepassing 'Private search' stelt de ondernemingen in staat om hun gegevens te raadplegen en aan te passen. Dankzij deze toepassing kunnen de ontbrekende VE gratis ingeschreven worden.
Wat moet een niet-handelsonderneming naar privaat recht die opgericht werd na 30 juni 2009 doen ?
De niet-handelsondernemingen naar privaat recht die opgericht werden na 30 juni 2009 kunnen bij een erkend ondernemingsloket naar keuze de inschrijving bekomen van hun vestigingseenhe(i)d(en). Er is een lijst van de erkende ondernemingsloketten beschikbaar op de internetsite van de FOD Economie, rubrieken «Ondernemingen & Zelfstandigen», «Leven van een onderneming», «Een onderneming oprichten» en de link «Ondernemingsloket».
Bovendien kunnen ondernemingen de ontbrekende VE rechtstreeks inschrijven aan de hand van de toepassing 'Private search'. De webtoepassing 'Private search' stelt de ondernemingen in staat om hun gegevens te raadplegen en aan te passen. Dankzij deze toepassing kunnen de ontbrekende VE gratis ingeschreven worden.
Niet-commerciële ondernemingen die niet onderworpen zijn aan de hogervermelde verplichting
(Beroepsverenigingen, verenigingen van mede-eigenaars, representatieve werknemersorganisaties, verenigingen zonder rechtspersoonlijkheid, VZW's, inrichtende macht van het gesubsidieerd onderwijs)
Neem contact op met de directie statistiek van de RSZ die de VE zal laten registreren (voor zover de onderneming als werkgever bij de RSZ is aangesloten). Voor bijkomende inlichtingen kan u steeds terecht bij de directie statistiek van de RSZ en dit op volgende telefoonnummers: 02 509 31 18, 02 509 31 09 en 02 509 38 83, of per e-mail op stat .cod@rsz.fgov.be.