Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Sociale maatregelen: huisvesting en sociaal internetaanbod bij handicap

Naast fiscale maatregelen bestaan er voor personen met een handicap ook een aantal sociale tussenkomsten.

Maakt je gezin gebruik van sociale huisvesting? In de meeste gewesten krijg je voorrang als kandidaat-huurder. Je hebt recht op een huursubsidie of op aanpassing van de woning. Vraag daarover meer informatie bij je socialehuisvestingsmaatschappij.

Als je van de FOD Sociale Zekerheid een tegemoetkoming krijgt, heb je recht op een sociaal voorkeurtarief voor gas en elektriciteit. De energieleveranciers passen dat meestal automatisch toe.

Je kunt ook een sociaal internetaanbod aanvragen bij je aanbieder van telecomdiensten.

Er zijn verschillende maatregelen voor sociale huisvesting van personen met een handicap. Ze verschillen per gewest. Het gaat doorgaans om voorrang voor de kandidaat-huurder, huurvermindering of maatregelen om de woning aan te passen aan de handicap.

Wat zijn de voorwaarden?

De maatregelen zijn bestemd voor huurders van een sociale woning met een gezinslid dat een ernstige handicap heeft. In elk gewest zijn er andere maatregelen en andere voorwaarden.

Hoe vraag je de sociale huurprijs aan?

Je sociale huisvestingsmaatschappij of het sociaal verhuurkantoor kent de maatregel toe. Je vindt de links naar de woonmaatschappijen per regio op de pagina Sociale huisvesting: toewijzing en inschrijving op de Belgium.be-site.

Ben je al erkend als persoon met een handicap? 

Dan ontving je van de DG Personen met een handicap een brief met deze beslissing. Bezorg een kopie van die brief aan je sociaal verhuurkantoor om de sociale huurprijs te krijgen.

Nog niet erkend als persoon met een handicap?

Log in met je elektronische identiteitskaart op My Handicap en dien een aanvraag in. Dit kan je doen onder ‘Mijn dossier’, waarna je kan klikken op ‘Aanvraag doen’ achter de optie ‘Tegemoetkoming aanvragen + handicap vaststellen’.

Wat gebeurt er verder?

Zodra je de vragenlijst opstuurt, ontvangt de DG Personen met een handicap een elektronisch bericht van jouw aanvraag. De DG Personen met een handicap neemt zelf contact op met jouw behandelend arts voor de nodige informatie. Er wordt onderzocht of je voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt een brief met de beslissing van de DG Personen met een handicap. Een kopie van deze brief kan je bezorgen aan je sociaal verhuurkantoor om te genieten van de sociale huurprijs.

Wil je hulp?

Dan kan je terecht bij je gemeente, OCMW of ziekenfonds waar ze je begeleiden bij het invullen van de vragenlijst. Vergeet je identiteitskaart, bankrekeningnummer en de naam van je behandelend arts niet mee te brengen! Je kunt ook nog steeds terecht bij de maatschappelijke assistenten van de DG Personen met een handicap.


Onlinediensten

Instellingen

Interessante links

Het sociaal telefoontarief is een korting:

  • van 50% op de installatiekosten (aansluiting op het netwerk),
  • van 40% op het abonnementsgeld met een maximumkorting van 8,40 euro per maand (op 1 internetabonnement, vaste lijn of gsm-abonnement), en
  • van 3,10 euro per maand op de totale som van de gesprekskosten.

De korting is voor:

  • personen van 65 jaar of ouder, en
  • personen van 18 jaar of ouder met een handicap van minstens 66%.

Hoe vraag ik het sociale telefoontarief aan?

Je kunt het sociaal telefoontarief niet meer aanvragen. Sinds 1 maart 2024 is het vervangen door het sociaal internetaanbod (met tv en eventueel telefonie als optie).

Ik krijg al het sociale telefoontarief. Mag ik het houden?

Je mag je oude tarief behouden als je voldoet aan de voorwaarden beschreven op de pagina 'Wie kan het oud sociaal tarief behouden?' op de site van het BIPT.

Je mag het sociale telefoontarief niet combineren met het sociaal internetaanbod. Als je overschakelt naar het sociaal internetaanbod, kan je ook niet meer terugkeren naar het sociale telefoontarief. Bekijk daarom zeker welke regeling het voordeligst is voor jou.

De oude telefoontarieven vind je op de pagina 'Waaruit bestaan de kortingen voor aanvragen gedaan voor 01/03/2024?' op de site van het BIPT.


Onlinediensten

Instellingen

Interessante links

Het sociaal internetaanbod biedt je een gunstig maximumtarief voor een internetverbinding op een vaste locatie. Er zijn 2 tariefformules:

  1. Maximaal 19 euro per maand voor:
    • internet op een vaste locatie
    • minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload). Mbps = megabits per seconde
    • downloadvolume van 150 GB (gigabyte) data 
  2. Maximaal 40 euro per maand voor:
    • internet op een vaste locatie
    • minimale snelheden van 30 Mbps (download) en 4 Mbps (upload)
    • downloadvolume van 150 GB data
    • minimaal 1 andere dienst (bv. televisie, vaste telefoon, mobiele telefoon …), afhankelijk van de telecomoperator

Je krijgt ook een korting van 50% op de installatiekosten.

Wat zijn de voorwaarden?

Jij of een lid van je huishouden krijgt van de Directie-generaal Personen met een handicap:

  • een inkomensvervangende tegemoetkoming, of
  • een integratietegemoetkoming, of
  • een tegemoetkoming voor hulp van derden, of
  • een tegemoetkoming als persoon met een handicap op basis van een blijvende arbeidsongeschiktheid van 65%.

Je vindt de voorwaarden over het recht op het sociaal internetaanbod onder de veelgestelde vraag ‘Wie heeft recht op het sociaal internetaanbod?’ op de website van de FOD Economie.

Daarnaast ontwikkelde de FOD Economie een onlinedienst Sociaal internetaanbod waarmee je kunt nagaan of je recht hebt op het sociaal internetaanbod. Je vindt er ook de lijst van telecomoperatoren bij wie je het sociaal internetaanbod kunt aanvragen. Die onlinedienst baseert zich op informatie van het Rijksregister, de Kruispuntbank van de Sociale Zekerheid en het Belgisch instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Het antwoord dat je via die onlinedienst krijgt, is louter informatief.

Hoe vraag ik het sociaal internetaanbod aan?

Belangrijke informatie vóór je het sociaal internetaanbod aanvraagt

Krijg je vandaag al het sociaal telefoontarief? Dat voordeel kun je niet combineren met het ‘sociaal internetaanbod’. Kies je voor het ‘sociaal internetaanbod’, dan stoppen automatisch de kortingen van je lopende sociaal tarief. Die kortingen stoppen voor alle diensten, ook bijvoorbeeld voor vaste telefonie.

Controleer zeker op voorhand welke formule het voordeligst is voor jou, want je kunt je beslissing niet omkeren.

Je vraagt het sociaal internetaanbod rechtstreeks aan bij een deelnemende telecomoperator. Die gaat na of je recht hebt op het sociale voordeel. Dat gebeurt met respect voor jouw privacy, want de telecomoperator krijgt geen inkijk in jouw persoonlijke situatie. De operator krijgt alleen een melding of je al dan niet recht hebt op het sociaal internetaanbod.

Kennen die telecomoperatoren jou geen sociaal internetaanbod toe? Dan kan je altijd contact opnemen met de Directie-generaal Personen met een handicap voor meer informatie. Dat kan via het contactformulier.