Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Gezondheid

Het recht op gezondheid is een fundamenteel recht voor alle burgers. Het houdt in dat je op tijd toegang krijgt tot passende gezondheidszorg, en die zorg moet van voldoende kwaliteit en betaalbaar zijn.

De Belgische staat speelt een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Hij is namelijk verantwoordelijk voor de regulering en financiering van de verplichte ziekteverzekering, en voor de werking en de financiering van ziekenhuisdiensten.

Om gebruik te kunnen maken van de medische diensten die je ter beschikking staan, moet je de nodige formaliteiten vervullen. Zo moet je een verplichte ziektekostenverzekering afsluiten via je ziekenfonds. Het gezondheidsstelsel is gebaseerd op een sociaal verzekeringsstelsel, dat zelf gekenmerkt wordt door solidariteit, zonder risicoselectie. Als burger draag je in een geest van solidariteit bij aan de financiering van de gezondheidszorg.

Het stelsel van sociale zekerheid en gezondheidszorg evolueert voortdurend om elke burger met een gezondheidsprobleem een kwaliteitsvolle zorg te garanderen.

Naast de federale staat spelen de gewesten en gemeenschappen een belangrijke rol in de gezondheidszorg. Zij zijn verantwoordelijk voor gezondheidsbevordering en preventie, vooral als het over vaccinatie gaat.

In deze rubriek vind je alle informatie die je nodig hebt in geval van ziekte. Je leest hier over de verschillende vormen van bijstand, vergoeding van medische kosten en van ziekenhuisopnames, over zorgverleners, gezondheidszorg in het buitenland en vaccinaties.