Erkenning en evaluatie van je handicap
Laat je handicap evalueren door de Directie-Generaal Personen met een handicap om in aanmerking te komen voor tegemoetkomingen of andere maatregelen.
Vanaf 18 jaar komt een persoon met een handicap in aanmerking voor een aantal specifieke tegemoetkomingen of fiscale en sociale maatregelen. De voorwaarde is wel dat een arts de handicap onderzoekt en erkent. De dokter gaat bijvoorbeeld na welke moeilijkheden je ondervindt om te werken en hoe zelfredzaam je bent. De FOD Sociale Zekerheid kent je uiteindelijke vergoeding toe op basis van de bemerkingen van de dokter.
Je handicap laten erkennen
Wil je in aanmerking komen voor tegemoetkomingen of andere maatregelen? Dan moet je eerst je handicap laten evalueren in één van de medische centra van de Directie-generaal Personen met een handicap in je buurt.
Wat zijn de voorwaarden voor erkenning van een handicap?
Bij volwassenen vanaf 18 jaar gaat de arts na of je door je handicap moeilijkheden ondervindt om te werken. Daarnaast bekijkt de arts ook hoe je handicap je dagelijkse activiteiten beïnvloedt.
Zodra we je elektronische aanvraag ontvangen, zal de DG Personen met een handicap de medische gegevens opvragen bij je behandelend arts. Om na te gaan of je voldoet aan de voorwaarden, word je mogelijk uitgenodigd voor een onderhoud in één van de medische centra.
Erkenning voor bepaalde of onbepaalde duur?
Mogelijk beslist de arts om je handicap maar voor een specifieke periode te erkennen omdat die meent dat je medische situatie nog zal verbeteren. Dat is vaker het geval voor kinderen. Als je medische toestand stabiel is, zal de dokter beslissen om je handicap voor onbepaalde duur te erkennen.
Hoe vraag ik een erkenning aan?
Hoe de procedure van een aanvraag tot erkenning van je handicap precies verloopt, lees je in de rubriek Erkenning van je handicap op de website DG Personen met een handicap. Log in met je elektronische identiteitskaart op My Handicap en beantwoord de vragenlijst die peilt naar hoe je handicap je zelfstandigheid beperkt.
Wat gebeurt er verder?
Zodra je de vragenlijst opstuurt, ontvangt de DG Personen met een handicap een elektronisch bericht van jouw aanvraag. De DG Personen met een handicap neemt zelf contact op met jouw behandelend arts voor de nodige informatie. Er wordt onderzocht of je voldoet aan de voorwaarden. Je krijgt een brief met de beslissing.
Wil je hulp?
Dan kan je terecht bij je gemeente, OCMW of ziekenfonds waar ze je begeleiden bij het invullen van de vragenlijst. Vergeet je identiteitskaart, bankrekeningnummer en de naam van je behandelend arts niet mee te brengen! Je kunt ook nog steeds terecht bij de maatschappelijke werkers van de DG Personen met een handicap.