Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Extra hulp bij zware of langdurige ziekte

Als je zwaar of langdurig ziek wordt, biedt de sociale zekerheid je een aantal steunmaatregelen. De hulp die je krijgt, kan financieel zijn of bestaan uit een zorgtraject.

Momenteel is er extra hulp voor dialysepatiënten, kankerpatiënten en patiënten met diabetes type 2. Wie zwaar invalide is en daardoor hulp nodig heeft bij dagelijkse taken, kan een tussenkomst krijgen om die hulp te betalen. Om je te helpen bij het betalen van zorg bij ernstige aandoeningen en dure geneesmiddelen die niet terugbetaalbaar zijn, kan je een beroep doen op het Bijzonder Solidariteitsfonds.

De verplichte ziekteverzekering komt in bepaalde gevallen tegemoet in de reiskosten van:

  • kankerpatiënten,
  • dialysepatiënten, inclusief patiënten die thuisdialyse krijgen, en 
  • kinderen jonger dan 18 jaar, opgevolgd in een revalidatiecentrum. 

Voor kankerpatiënten hebben volgende personen recht op de tegemoetkoming:

  • kankerpatiënten die niet in het ziekenhuis opgenomen zijn en die chemotherapie of behandeling met stralingen volgen (+ raadplegingen van toezicht), en
  • vader, moeder of voogd van kankerpatiënten jonger dan 18 jaar die in een ziekenhuis opgenomen zijn.

De details lees je op de pagina's Tegemoetkoming in de reiskosten van kankerpatiënten (RIZIV)Tegemoetkoming in de reiskosten van dialysepatiënten (RIZIV) en Tegemoetkoming in de reiskosten van kinderen opgevolgd in een revalidatiecentrum op de RIZIV-website.


Ben je ziek? Dan heb je misschien recht op een forfaitaire tegemoetkoming voor hulp van derden. Je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen:

  • moeilijkheden hebben om gewone dagelijkse handelingen uit te voeren, en
  • aanspraak kunnen maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van je ziekenfonds.

Kun je geen aanspraak maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering van je ziekenfonds? Neem dan contact op met de Directie-generaal Personen met een handicap van de Federale overheidsdienst Sociale zekerheid.


Instellingen

Een zorgtraject organiseert en coördineert de aanpak, de behandeling en de opvolging van een patiënt met een chronische ziekte. De patiënt kan zo rekenen op:

  • Kwaliteitsvolle zorg
  • Terugbetaling van de zorg die bij de chronische ziekte hoort
  • Toegang tot en tegemoetkomingen voor medisch materiaal specifiek voor deze ziekte

Een zorgtraject vertrekt van een samenwerking tussen patiënt, huisarts en specialist. Ze werken samen een zorgplan uit om de ziekte zo goed mogelijk aan te pakken. Het traject begint na ondertekening van een ‘zorgtrajectcontract’ door die drie partijen.

Momenteel zijn er zorgtrajecten voor chronische nierinsufficiëntie en diabetes type 2. Lees meer over deze zorgtrajecten op de website van het RIZIV.


Het Bijzonder Solidariteitsfonds is een bijkomend vangnet naast de ‘gewone’ dekking van de verplichte ziekteverzekering. Dit fonds geeft aan patiënten met een zeer ernstige aandoening een financiële tegemoetkoming voor bepaalde medische verstrekkingen waarvoor geen terugbetaling is en die aan bepaalde criteria voldoen. De belangrijkste criteria zijn:

  • de verstrekking is duur,
  • de wetenschappelijke waarde en doeltreffendheid van de verstrekking zijn erkend door gezaghebbende medische instanties,
  • de verstrekking is voorgeschreven voor de behandeling van vitale functies die bedreigd zijn,
  • een andere behandeling die voor terugbetaling of voor een andere bron van financiering in aanmerking komt, is voor jou onmogelijk, en
  • de verstrekking is voorgeschreven door een arts-specialist, gespecialiseerd in jouw aandoening.

Om een beroep te doen op het Bijzonder Solidariteitsfonds, dien je een aanvraag in bij de adviserend arts van je ziekenfonds.

Meer informatie over het Bijzonder Solidariteitsfonds, de aanvraag en de voorwaarden lees je op de pagina Bijzonder Solidariteitsfonds op de website van het RIZIV.


Ben je slachtoffer van een asbestziekte? Dan kun je bij het Asbestfonds (AFA) een vergoeding krijgen. Heb je de ziekte gekregen door je werk? Dan kom je mogelijk ook in aanmerking voor een bijkomende vergoeding van Fedris. Daarnaast heb je ook recht op de terugbetaling van medische kosten en kun je eventueel een vergoeding krijgen om de hulp van een derde persoon in te schakelen. Bij overlijden zijn er ook vergoedingen voor de nabestaanden en de persoon die de begrafeniskosten betaalt.

Asbest: wanneer is het gevaarlijk?

Asbest kan voorkomen in gebouwen, voertuigen, machines en diverse objecten. In vaste vorm vormt asbest geen direct gevaar, zolang het materiaal intact is en niet bewerkt wordt.

Asbest wordt vooral gevaarlijk wanneer het als fijn stof in de lucht komt, in de vorm van microscopisch kleine vezels. Dat kan gebeuren bij slijtage of tijdens bewerkingen zoals boren, zagen, schuren of slijpen. Ingeademde asbestvezels kunnen diep in de longen doordringen, waar ze ernstige ziekten kunnen veroorzaken.

Waar vraag je een vergoeding voor een asbestziekte aan?

Vraag je vergoeding aan bij het Asbestfonds (AFA) of bij Fedris, het Federaal agentschap voor beroepsrisico’s. Het kan zijn dat je recht hebt op een vergoeding van beide instellingen of van een van de twee. Je aanvraag bij het AFA of Fedris wordt altijd in beide stelsels onderzocht.

Je bent blootgesteld aan asbest in België

Het Asbestfonds (AFA) erkent:

  • asbestose,
  • diffuse pleuraverdikkingen,
  • mesothelioom,
  • longkanker,
  • strottenhoofdkanker, en
  • eierstokkanker.

Voor deze ziekten kan je een vergoeding aanvragen bij het Asbestfonds. Het maakt niet uit hoe je in aanraking bent gekomen met asbest, maar het moet wel in België gebeurd zijn.

Je bent blootgesteld aan asbest door je werk

Ben je door je werk aan asbestvezels blootgesteld en ben je daardoor ziek geworden? Dan kan je voor gelijk welke asbestziekte een vergoeding aanvragen bij Fedris.

Er moet een duidelijk oorzakelijk verband zijn tussen de asbestziekte en je professionele loopbaan. De gewone regels voor de aanvraag van een vergoeding bij beroepsziekte gelden.