Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Aansluiten bij een ziekenfonds: hoe en waarom

In België moet je je verplicht verzekeren tegen ziekte en invaliditeit. Dat doe je door je aan te sluiten bij een ziekenfonds (‘mutualiteit’). Aansluiting bij een ziekenfonds is de enige manier om gebruik te maken van de voordelen van de verplichte ziekteverzekering. 

Op elk moment in je leven kan je geconfronteerd worden met gebeurtenissen waarvoor je een beroep kan doen op je ziekenfonds: zwangerschap, ziekte, opname in een ziekenhuis, arbeidsongeschiktheid, overlijden... Ze worden allemaal gedekt door de verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

Je mag zelf kiezen bij welk type ziekenfonds je je aansluit. 

Alle ziekenfondsen betalen geneeskundige verstrekkingen en uitkeringen. Eenmaal je aangesloten bent, ben je gedekt door de  verplichte verzekering voor geneeskundige verzorging en uitkeringen.

Deze soorten ziekenfondsen zijn er:

  • het christelijke ziekenfonds
  • het liberale ziekenfonds
  • het onafhankelijke ziekenfonds
  • het neutrale ziekenfonds
  • het socialistische ziekenfonds
  • de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering (HZIV) – een openbare instelling die voor de verplichte verzekering dezelfde functie vervult als de ziekenfondsen
  • de Kas der geneeskundige verzorging van de Nationale Maatschappij der Belgische Spoorwegen (NMBS), als je tot het statutaire personeel van de NMBS behoort

Je moet lidgeld betalen aan je ziekenfonds. Als je daarmee in orde bent, dan biedt je ziekenfonds ook een aanvullende verzekering aan. Dat zijn alle diensten en voordelen die het ziekenfonds aanbiedt bovenop de verplichte verzekering. 

Wat als ik geen ziekenfonds kan betalen?

Bij de Hulpkas voor ziekte- en invaliditeitsverzekering (HZIV)  betaal je geen lidgeld, maar ontvang je ook geen aanvullende verzekering.


Instellingen

Als je aangesloten bent bij een ziekenfonds, ben je beschermd door de Belgische verplichte ziekteverzekering, die beheerd wordt door het RIZIV. Die ziekteverzekering neemt dan de kosten van een heleboel verstrekkingen op zich: raadplegingen, geneesmiddelen, ziekenhuiskosten enzovoort.

In bepaalde gevallen neemt de ziekteverzekering kosten volledig ten laste en betaalt ze je het volledige officiële tarief terug. In andere gevallen zal je ziekenfonds je een deel van de kosten terugbetalen.

Goed om te weten: je bewijst je ‘verzekerbaarheid’ en je recht op terugbetalingen met je elektronische identiteitskaart (eID). Die moet je zeker meenemen als je naar het ziekenhuis moet, maar ook voor andere medische afspraken heb je ze best bij de hand. Sociaal verzekerden zonder Belgische identiteitskaart gebruiken een isi+-kaart.

Extra maatregelen om je medische rekeningen betaalbaar te houden

Om geneeskundige verzorging voor zo veel mogelijk mensen financieel toegankelijk te maken, zijn er verschillende maatregelen die je kosten voor geneeskundige verzorging kunnen verlagen, zoals de verhoogde tegemoetkoming, de maximumfactuur, de derdebetalersregeling en meer. Je vindt een overzicht op de pagina Financiële toegankelijkheid van uw gezondheidszorg op de site van het RIZIV.


Instellingen