Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Gezondheidszorg in het buitenland

Een probleem met je gezondheid terwijl je in het buitenland bent? Het kan gebeuren. Of je nu een paar dagen op reis bent, of in het buitenland gaat wonen of werken: informeer je om correct beschermd te zijn.

Wanneer je naar het buitenland reist en eventuele medische zorgen terugbetaald wilt krijgen, moet je ervoor zorgen dat je verzekerd bent. De regels en procedures hangen van je bestemming af. Je gaat best ook na of je vaccinaties nodig hebt. Sommige krijg je volledig of gedeeltelijk terugbetaald.

Ga je voor langere tijd in het buitenland wonen of werken? Is het in een andere lidstaat van de Europese Economische Ruimte of Zwitserland, dan wordt dat land bevoegd voor jouw gezondheidszorg. Er zijn speciale regels voor gelijktijdige tewerkstelling en detachering.

Als je buiten de Europese Economische Ruimte of Zwitserland woont of werkt, kan je bij de Overzeese Sociale Zekerheid (OSZ) een Belgisch verzekeringspakket afsluiten dat ook ziekte en invaliditeit dekt.

De European Health Insurance Card (EHIC) is een gratis ziekteverzekeringskaart die je kan aanvragen bij je ziekenfonds. Gedurende een tijdelijk verblijf in de 27 EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland heb je daarmee toegang tot medisch noodzakelijke zorg, onder dezelfde voorwaarden en tegen dezelfde kosten (in sommige landen gratis) als de mensen die in dat land verzekerd zijn (openbaar zorgstelsel).

Heb ik tijdens een reis in het buitenland recht op terugbetaling van zorg?

De regels en procedures die van toepassing zijn om toegang te hebben tot geneeskundige verzorging kunnen verschillen naargelang van het land van bestemming.


Instellingen