Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Zorgverleners

In België worden sommige gezondheidszorgen volledig of gedeeltelijk vergoed door het ziekenfonds, via de ziekte- of uitkeringsverzekering. Let wel: of en hoeveel je zelf moet bijleggen, hangt af van de zorgverlener die je kiest.

De tarieven voor medische zorg zijn officieel vastgelegd, maar dokters en andere zorgverleners kunnen zelf beslissen of ze die volledig, gedeeltelijk of helemaal niet aanvaarden. Een zorgverlener die de tarieven aanvaardt, is geconventioneerd.

Ook het Globaal Medisch Dossier (DMG) speelt een rol bij de vergoeding van medische kosten. Je huisarts legt dat dossier aan. Het zorgt er onder andere voor dat je een groter deel van je raadpleging of doktersbezoek terugbetaald krijgt.

Als patiënt vind je al je gezondheidsgegevens en onlinediensten het portaal MijnGezondheid. Je ziet er ook de informatie die je zorgverleners (je huisarts, ziekenhuis, apotheker...), je mutualiteit of andere overheidsinstellingen (bijvoorbeeld voor de registratie van orgaandonatie) elektronisch opslaan en delen.

Wat is een geconventioneerde zorgverlener?

Vertegenwoordigers van de zorgverleners, de ziekenfondsen en de overheid komen de tarieven voor gezondheidszorg overeen. Elke individuele zorgverlener kan de overeenkomst (‘conventie’) van zijn beroepsgroep aanvaarden, gedeeltelijk aanvaarden of niet aanvaarden. Als een zorgverlener de conventie aanvaardt, dan is hij geconventioneerd. Dat betekent dat hij de officiële tarieven respecteert en toepast. Zoniet, dan rekent hij mogelijk een supplement aan.

Hoe kan ik weten of een zorgverlener geconventioneerd is?

Dankzij een zoekmotor op de website van het RIZIV kun je een zorgverlener zoeken en nagaan of hij al dan niet geconventioneerd is.