Zorgverleners

Sommige gezondheidszorgen worden in België gedeeltelijk of volledig terugbetaald door je ziekenfonds. Zo is de basistandverzorging voor een kind eigenlijk volledig gratis. Maar let op: of en hoeveel je zelf moet bijleggen, hangt af van de zorgverlener die je kiest.

De tarieven voor medische verzorging zijn officieel vastgelegd, maar dokters en andere zorgverleners kunnen zelf beslissen of ze die volledig, gedeeltelijk of helemaal niet aanvaarden. Een zorgverlener die de tarieven aanvaardt, is ‘geconventioneerd’.

Ook het ‘Globaal Medisch Dossier’ heeft zijn belang bij de terugbetaling van medische kosten. Dit dossier wordt aangelegd bij je huisarts en zorgt er onder andere voor dat je een groter deel van je raadpleging of doktersbezoek terugbetaald krijgt.

Als patiënt vind je al je gezondheidsgegevens en onlinediensten op het portaal eGezondheid. Je ziet er de informatie die zorgverleners (jouw huisarts, ziekenhuis, apotheker…), jouw ziekenfonds of andere overheidsinstellingen (vb. registratie orgaandonatie) elektronisch opslaan en delen.