Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

Een gestructureerd bericht overmaken via SFTP

Over SFTP

SFTP staat voor SSH File Transfer Protocol of Secure File Transfer Protocol.

Een SFTP-client gedraagt zich zoals een klassieke FTP-client, waarbij u een zicht hebt op directories en bestanden en met dezelfde commando's als FTP bestanden kan neerzetten, ophalen enzovoort.

Anders dan bij FTP beschikken Windows-computers niet over een standaardclient. U moet hiervoor dus extra software te installeren. Er bestaan zowel gratis als betalende SFTP-softwareclients. Linux-systemen bieden standaardpakketten aan van een open source-implementatie van SSH (OpenSSH).

SFTP is echter een volledig ander protocol dan FTP. Het wordt immers beschermd door middel van cryptografische technieken. Dit betekent dat alle verkeer tussen een client en een server volledig versleuteld verloopt, van het aanmeldingsproces tot en met de verzending van bestanden. Gezien deze bescherming is SFTP dan ook heel geschikt voor de beveiligde uitwisseling van bestanden over het internet.

Er zijn een aantal vereisten om zich als gebruiker aan te melden via SFTP.
Uiteraard beschikt men steeds over een gebruikersnaam. Daarnaast vervangt een elektronisch sleutelpaar het klassieke wachtwoord. Dit sleutelpaar bevat een private en publieke sleutel. De private sleutel blijft bij degene die hem heeft aangemaakt en wordt het best nog beschermd door middel van een extra wachtwoord. De publieke sleutel kan naar elke tegenpartij gestuurd worden die de bezitter van de private sleutel wenst te identificeren.

Dit systeem lijkt heel sterk op het X.509-systeem (zoals dat van de elektronische identiteitskaart) waar met private sleutels en certificaten wordt gewerkt. De onderliggende principes zijn dezelfde, maar SFTP werkt zelden met certificaten. SFTP heeft dus zijn eigen formaat van sleutels. Deze sleutels kunt u niet aankopen zoals een certificaat, maar moet u zelf genereren. De meeste SFTP-clients beschikken over een functie om dit sleutelpaar te genereren.

Net zoals de client beschikt elke SFTP-server ook over een sleutelpaar. Bij het maken van een verbinding met een server zal deze zijn publieke sleutel (ook wel host key genoemd) doorgeven aan de client. Het is dan aan de eindgebruiker om deze sleutel te aanvaarden. Vanaf dit punt kan de beveiligde verbinding worden opgebouwd en kan de gebruiker zich aanmelden.

De identificatie gebeurt op basis van een gebruikersnaam en een private sleutel.

Te volgen stappen om als SFTP-verzender te kunnen optreden

Een gedetailleerde uitleg over de bovenvermelde stappen vindt u in de gebruikershandleiding .pdf - Nieuw venster terug.

Raadpleeg ook het document “Frequent Asked Questions (FAQ)” .pdf - Nieuw venster als u nog vragen hebt.