Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Tussentijdse instructies - 2014/3

Inhoud

Terugbetaling kosten voor het gebruik door de werknemer van zijn eigen PC en/of internet

(24/10/2014)

De RSZ aanvaardt dat als een werknemer zijn eigen PC (met randapparatuur en software) en/of internetverbinding (en abonnement) wezenlijk en op regelmatige basis gebruikt voor professionele doeleinden, bv.

  • één dag per week,
  • meerdere keren per week een paar uur,
  • één week elke maand,
  • (…),

de werkgever de kosten daarvan vergoedt op basis van een forfait van 20 EUR per maand voor de PC en 20 EUR per maand voor het internet. Voorwaarde is wel dat de werkgever niet ook nog op een andere manier tussenkomt in deze kosten (bv. door een deel van de aankoopprijs van de PC ten laste te nemen). Op deze manier hanteert de RSZ dezelfde bedragen als de fiscale administratie (zie de fiscale circulaire over telewerk Ci.RH.241/616.975 van 16 januari 2014).

Indien de werkgever aan een werknemer die voldoet aan de bovenvermelde voorwaarde, een hoger forfait wil toekennen, moet hij dat volledig kunnen verantwoorden. Indien dat niet het geval is zal het gedeelte dat 20 EUR per maand overschrijdt onderworpen worden aan bijdragen.

Voor werknemers die hun eigen PC en/of internetverbinding slechts occasioneel gebruiken (bv. af en toe ’s avonds een verslag maken of documentatie nalezen) geldt het forfait van 20 EUR niet. Indien de werkgever die kosten wil vergoeden, moet hij de hoogte van de vergoeding die hij toekent kunnen verantwoorden.

Nieuwe regeling huispersoneel vanaf 1 oktober 2014 - erratum

(16/09/2014)

De laatste zin van het op 15 september 2014 gepubliceerde bericht "Het is aangewezen contact op te nemen met de verzekeraar om ervoor te zorgen dat deze personen correct verzekerd blijven", moet vervangen worden door:

"Deze nieuwe regeling doet geen afbreuk aan de wettelijke verplichting om het huispersoneel te verzekeren tegen arbeidsongevallen. Wanneer de werkgever zich bij de RSZ aansluit moet hij onmiddellijk het definitieve RSZ nummer aan de arbeidsongevallenverzekeraar meedelen."

Nieuwe regeling huispersoneel vanaf 1 oktober 2014

(15/09/2014)

Het koninklijk besluit van 13 juli 2014 (Belgisch Staatsblad van 28 juli 2014) wijzigt vanaf 1 oktober 2014 de regeling van het huispersoneel. Dit koninklijk besluit past de Belgische regelgeving aan om in overeenstemming te zijn met de Conventie nr. 189 betreffende huisarbeid, van de Internationale Arbeidsorganisatie. Deze conventie stelt een aantal bepalingen vast met betrekking tot waardig werk voor huispersoneel, onder andere door hen inzake sociale zekerheid een gelijkaardige bescherming te geven als andere werknemers.

Samengevat komt de nieuwe regeling hierop neer dat voortaan:

  • enkel voor een beperkt aantal niet manuele activiteiten een uitzondering blijft behouden;
  • in principe alle huispersoneel onderworpen wordt aan de verschillende socialezekerheidsregelingen en de loonmatigingsbijdrage.

Dit betekent dat:

  • Voor dienstboden: de niet onderwerping bij prestaties van minder dan 24 uur per week (bij één of meer werkgevers samen) wordt geschrapt. Met andere woorden, iedereen die in uitvoering van een arbeidsovereenkomst huishoudelijk werk van overwegend manuele aard doet voor het huishouden van zijn werkgever (kuisen, strijken, wassen, ….) moet bij de RSZ aangegeven worden ongeacht de omvang van deze prestaties (bv. elke week 4 uur).
  • Voor ander huispersoneel dan dienstboden: de prestaties die beoogd zijn door de regel "prestaties die niet meer dan 8 uur per week (bij één of meer werkgevers samen) bedragen moeten niet worden aangegeven" worden beperkter gedefinieerd. De uitsluiting betreft alleen nog bepaalde niet manuele activiteiten zoals bijvoorbeeld babysitting, gezelschap houden van oudere personen en boodschappen helpen doen of begeleider zijn voor minder mobiele personen. Voor manueel werk zowel in huis als buitenshuis (bv. klusjesman, tuinhulp, …) geldt deze uitsluiting niet meer.

Behoudens bovengenoemde uitzonderingen moet huispersoneel dat tegen loon prestaties verricht onder het gezag van een werkgever (=een arbeidsovereenkomst) dus altijd aangegeven worden aan de RSZ, ook al is de duur van het werk zeer beperkt.

De nieuwe regeling sluit dus niet uit dat iemand bv. zijn buurman af en toe een handje gaat helpen in de tuin zonder daar een vergoeding voor te ontvangen, maar zodra er een vergoeding betaald wordt kan men zich in de feitelijke situatie van een arbeidsovereenkomst bevinden.

Gevolgen voor werkgevers die reeds huispersoneel aangeven bij de RSZ:

Buiten het feit dat de bijdragen voor dienstboden verhogen (met 14,48%) wijzigt er niets.

De werkgevers die recht hebben op de doelgroepvermindering voor de aanwerving van huispersoneel zullen deze verhoging niet voelen, want het gaat om een volledige vrijstelling van de bijdragen (ook van door deze nieuwe regeling verhoogde basisbijdrage en de loonmatigingsbijdrage).

Gevolgen voor werkgevers die op dit moment huispersoneel tewerkstellen dat op basis van de oude regeling niet bij de RSZ moest aangegeven worden

Als zij beslissen de werknemer na 1 oktober 2014 in dienst te houden, moeten deze werkgevers zich met ingang van 1 oktober bij de RSZ laten inschrijven als werkgever, een Dimona aangifte doen en ieder kwartaal een aangifte aan de RSZ bezorgen (DmfA) en de bijdragen betalen.

De bijdragevermindering voor huispersoneel kan alleen toegekend worden voor de aanwerving van een eerste werknemer-huispersoneel, op voorwaarde dat die werknemer op het moment van de aanwerving ten minste zes maanden werkloos is (of recht heeft op leefloon of sociale bijstand). Deze voorwaarde geldt ook voor de personen die door de nieuwe regeling pas vanaf 1 oktober bij de RSZ moeten worden aangegeven (ook al werden ze reeds lang geleden aangeworven). Men moet er echter wel rekening mee houden dat de bijdragevermindering voor huispersoneel toegepast wordt samen met de structurele vermindering (waarvoor geen werkloosheidsduur vereist is), en dat door de structurele vermindering, zeker als het personen met een laag loon betreft, al een groot deel van de bijdragen wegvallen.

Meer informatie

  • over de begrippen dienstbode en ander huispersoneel, en de oude regels, vindt u in de instructies.
  • over de structurele bijdragevermindering (o.a. ook over het minimum van 27,5% prestaties dat daarvoor vereist is) vindt u in de instructies.
  • over de doelgroepvermindering voor de aanwerving van huispersoneel vindt u in de instructies.
  • wie meer uitleg wil bij de verplichtingen ten opzichte van de RSZ kan telefonisch contact opnemen met Eranova op het nummer 02 511 51 51.
  • over lonen, reglementering deeltijdse arbeid, verplichtingen inzake welzijn op het werk, arbeidsgeneeskundige dienst, …, kan u contact opnemen met de FOD Werkgelegenheid, Arbeid en Sociaal Overleg.

Het is aangewezen contact op te nemen met de verzekeraar om ervoor te zorgen dat deze personen correct verzekerd blijven.