Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Algemeen

Vanaf 1 april 2007 moeten de gedetacheerde werknemers en stagiairs die tijdelijk of gedeeltelijk in België komen werken (en die hetzij gewoonlijk op het grondgebied van een of meerdere andere landen dan België werken, hetzij in een ander land dan België in dienst worden genomen) en die in principe niet aan de Belgische sociale zekerheid zijn onderworpen, bij de Rijksdienst voor sociale zekerheid worden gemeld (programmawet van 27 december 2006 houdende diverse bepalingen (I), artikel 137 en volgende). Kort gezegd gaat het in principe om werknemers die niet aan de Belgische sociale zekerheid zijn onderworpen.

Deze wetgeving schrijft gelijkaardige verplichtingen voor de gedetacheerde zelfstandigen en de zelfstandige stagiairs voor. In dit geval moet de melding evenwel worden gericht gedaan bij aan het RSVZ (Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen). De verplichting tot het melden van een detachering als zelfstandige wordt echter opgeschort naar aanleiding van het arrest van het Hof van Justitie van 19 december 2012.

Deze melding bij de RSZ of het RSVZ vormt de eerste stap van het project met de naam LIMOSA (Landenoverschrijdend Informatiesysteem ten behoeve van MigratieOnderzoek bij de Sociale Administratie). Zij zal in een later stadium worden geïntegreerd in een uniek elektronisch loket « LIMOSA ».

De meldingen voeden, samen met andere gegevens, dat het kadaster « LIMOSA » dat beoogt een centrale gegevensbron te bieden voor de buitenlandse tewerkstelling in België zal voeden.

Dit project zal de Belgische staat geeft België de mogelijkheid bieden om

  • een zicht te krijgen op de impact van de tewerkstelling van buitenlandse werknemers op de Belgische economie,
  • garantie te scheppen voor het vrije verkeer van de diensten en de werknemers,
  • de gedetacheerde werknemers hun rechten en bescherming te verzekeren,
  • een legale tewerkstelling in België te garanderen, met respect voor de Europese regels,
  • een stevige basis te leggen voor de administratieve vereenvoudiging.