Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Werknemer of zelfstandige? De Commissie Arbeidsrelaties verduidelijkt je statuut

15-06-2023

Wil je aan een nieuwe job beginnen, maar wil je ook zekerheid over de juridische aard van de arbeidsrelatie die je zo aangaat? Ben je recent aan het werk gegaan en heb je toch twijfels over je statuut? Laat de Commissie Arbeidsrelaties dan je dossier onderzoeken.

De Administratieve Commissie neemt beslissingen over de aard van een arbeidsrelatie. Ze beoordeelt met andere woorden of iemand werknemer of zelfstandige is. Je kunt ofwel alleen, ofwel samen met de andere partij van de arbeidsrelatie (je werkgever of opdrachtgever), een beroep doen op de commissie. Op die manier krijg je rechtszekerheid over de aard van je statuut.

Door het oordeel van de commissie te vragen, vermijd je een latere herkwalificatie van je statuut door een rechter of een instelling van sociale zekerheid. Zo'n herkwalificatie kan grote financiële gevolgen hebben voor de opdrachtgever: die moet dan achterstallige sociale bijdragen en een boete van 10% plus de interesten betalen. Bovendien kan die ook strafrechtelijk vervolgd worden. Voor jou, de persoon die de prestaties leverde, brengt een herkwalificatie heel wat onzekerheid en ongewilde administratieve rompslomp met zich mee.

De procedure voor de Commissie Arbeidsrelaties is helemaal gratis, en snel in vergelijking met de duurtijd van een eventuele gerechtelijke procedure. De Commissie moet haar beslissing nemen binnen de 3 maanden na de aanvraag.  

Wil je een aanvraag indienen? Check de website van de Commissie Arbeidsrelaties.

Meer informatie vind je ook op dit portaal, onder Onduidelijkheid over je statuut.


Auteur

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid