Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Crisis in Oekraïne: opvang in België

09-03-2022

De federale overheid lanceert een nieuwe informatieve website voor Oekraïners die hun thuisland hebben verlaten als gevolg van de crisis. De website informeert over rechten en plichten, het verblijfsstatuut en de tijdelijke bescherming. De website informeert ook over de mogelijkheden om hulp te verlenen.

Via een tijdelijk beschermingsstatuut kan je als Oekraïner, na registratie, een A-kaart aanvragen bij je gemeente. Dan kan je werken, je inschrijven bij de verplichte ziekteverzekering of aanspraak maken op maatschappelijke dienstverlening van het OCMW van de gemeente waar je verblijft. Kinderen kunnen ook naar school gaan.

Zodra je werkt, ben je beschermd door de verplichte ziekteverzekering. Je moet je daarvoor wel aanmelden bij een ziekenfonds. Raadpleeg de website Coming2Belgium voor informatie over je rechten op sociale zekerheid. Vul de zoekvensters in om informatie te vinden die past bij jouw situatie.

Heb je een A-kaart, maar werk je niet? Dan kan je vrijwillig tegen betaling aansluiten bij een ziekenfonds en ben je beschermd voor gezondheidszorgen.

Raadpleeg de website info-ukraine.be.


Auteur

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid