Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

Over Detachering

voor: werkgevers (uitgezonderd provinciale en plaatselijke besturen)

Wat en voor wie?

Wat moet een werkgever doen indien hij een werknemer tijdelijk naar het buitenland wil zenden?

Als algemeen principe geldt dat een werknemer die beroepsactiviteiten uitoefent op het grondgebied van een bepaalde staat, in principe zal onderworpen zijn aan het sociale zekerheidsstelsel van die staat.

De detachering vormt een uitzondering op dit "werklandprincipe" en maakt dat de gedetacheerde werknemer enerzijds kan onderworpen blijven aan het sociale zekerheidsstelsel van het land waar hij gewoonlijk tewerkgesteld is en anderzijds dat hij zal vrijgesteld zijn van onderwerping in het land van tijdelijke tewerkstelling.

Aldus wordt voorkomen dat er een pak administratief werk zou zijn om een tijdelijke tewerkstelling in het buitenland mogelijk te maken.

Een gedetailleerde beschrijving van de wetgeving en de voorwaarden van detachering kan U terugvinden in de
"Administratieve instructies RSZ".

De Gotot-toepassing maakt het mogelijk om op elektronische wijze uitgaande detacheringsformulieren (van België naar het buitenland)aan te vragen en op te volgen.

Voor wie niet?

  1. Gelijktijdige tewerkstelling: een werknemer kan niet terzelfdertijd gedetacheerd worden naar twee landen die deel uitmaken van de EER (de EER of Europese Economische Ruimte bestaat uit de volgende 30 landen : België - - Bulgarije - Cyprus - Denemarken - Duitsland - Estland - Finland - Frankrijk - Griekenland - Hongarije - Ierland - IJsland - Italië - Letland - Liechtenstein - Litouwen - Luxemburg - Malta - Nederland - Noorwegen - Oostenrijk - Polen - Portugal - Roemenië - Spanje - Slovakije - Slovenië - Tsjechië - Verenigd Koninkrijk - Zweden) of één van de EER-landen en Zwitserland. In dit geval gaat het immers om gelijktijdige tewerkstelling : gelieve hiervoor contact op te nemen met de RSZ, Directie Internationale Betrekkingen, Victor Hortaplein 11, 1060 Brussel (tel : 02 509 34 97, e-mail : ContactRSZMigr@rsz.fgov.be). Voor landen buiten de EER geldt deze uitzondering niet.
  2. Werkgevers, die onderworpen zijn aan de aangifteplicht bij de DIBISS (voor werknemers, tewerkgesteld bij provinciale en lokale overheidsbesturen) kunnen van de web-toepassing geen gebruik maken, en dienen zoals voorheen hun detacheringsaanvraag op een schriftelijke wijze te richten tot de DIBISS, Jozef II-straat 47, 1000 Brussel.
  3. Voor wat betreft de detachering van zelfstandigen, dient contact te worden opgenomen met de bevoegde diensten, namelijk :
    • het RSVZ (Rijksinstituut voor de sociale verzekering van zelfstandigen),
      Jan Jacobsplein 6, 1000 Brussel.
      Contactpersoon: Mario De Clercq (tel.02 546 42 11)
    • of de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid - DG Zelfstandigen
      Eurostation II, Victor Hortaplein 40 bus 20, B-1060 Brussel (www.socialsecurity.fgov.be)
      Contactpersoon: Doris Mulombe-Mwanza (tel.02 528 64 65)
  4. Leden van het bedienende personeel van diplomatieke zendingen of consulaire posten en particuliere bedienden in dienst van ambtenaren van deze zendingen of posten (het zogenaamde 'keuzerecht' met het daaraan verbonden document E103).

Hoe een "Detachering" bekomen?

  1. U kan vanop uw PC een aanvraag tot detachering indienen.
  2. De schriftelijke procedure blijft bestaan, maar wordt vanaf nu ook electronisch behandeld, zodat de afhandeling sneller kan gebeuren.

Voor wie meer wil weten

Verdere uitleg omtrent het aangeven van detacheringsaanvragen wordt u verstrekt door het Contact Center op het nummer 02 511 51 51.