3.2.2.3. Het sociaal statuut
De onthaalouders worden onder de toepassing gebracht van de volgende takken van de socialezekerheidsregeling voor werknemers:
- de sector gezondheidszorgen en de sector uitkeringen van de ziekte- en invaliditeitsverzekering;
- de werkloosheidsregeling die evenwel beperkt wordt tot de specifieke regeling van de opvanguitkeringen;
- de pensioenregeling;
- de kinderbijslagregeling.
Tevens vallen zij onder de toepassing van de arbeidsongevallen- en beroepsziektenregeling van de privésector.
1. Regeling van de opvanguitkeringen
Een bijzondere werkloosheidsregeling voor de onthaalouders voorziet dat de onthaalouder recht heeft op een opvanguitkering voor de opvangdagen (opvangdag = de opvang van één kind gedurende de gehele dag) die niet gerealiseerd werden ingevolge omstandigheden onafhankelijk van de wil van de onthaalouder. Het betreft opvangdagen die de onthaalouder niet heeft kunnen presteren wegens de - van zijn/haar wil onafhankelijke - afwezigheid van de kinderen die bij hem/haar ingeschreven zijn en normaal opgevangen zouden zijn.
Volgende omstandigheden worden beschouwd als ‘omstandigheden onafhankelijk van de wil van de onthaalouder’:
- de afwezigheid van het kind ingevolge vakantie van de ouders van het op te vangen kind of ingevolge ziekte van het kind;
- de inactiviteit die het gevolg is van de tijdelijke onmogelijkheid wegens overmacht om kinderen op te vangen of van het verbod kinderen op te vangen wegens een besmettelijke ziekte van een persoon die deel uitmaakt van het gezin van de onthaalouder.
Worden niet beschouwd als ‘omstandigheden onafhankelijk de wil van de onthaalouder’:
- de inactiviteit die het gevolg is van de vakantie van de onthaalouder;
- de inactiviteit omdat de onthaalouder geen opvang wenst te realiseren op een wettelijke feestdag of op een andere dag.
De onthaalouder moet met het oog op het bekomen van opvanguitkeringen een “aanvraag om opvanguitkeringen als onthaalouder” indienen bij zijn/haar uitbetalingsinstelling. Heeft de onthaalouder in een bepaalde maand inkomensverlies geleden door het niet presteren van opvangdagen ingevolge omstandigheden onafhankelijk van zijn/haar wil, dan bezorgt de dienst voor opvanggezinnen, na het verstrijken van de betrokken maand, aan de onthaalouder die daarom verzoekt een “werkloosheidsbewijs voor de onthaalouder”. Na indiening van dit formulier zal de uitbetalingsinstelling overgaan tot uitbetaling van de opvanguitkering.
2. Kinderbijslagregeling
De kinderbijslagregeling die van toepassing is op het personeel van de bij de RSZPPO aangesloten besturen is mutatis mutandis van toepassing op de onthaalouders.
3. Arbeidsongevallen- en beroepsziektenregeling
In tegenstelling tot het eigen personeel van de bij de RSZPPO aangesloten besturen, dat ressorteert onder de regeling inzake arbeidsongevallen en beroepsziekten van de overheidssector, vallen de onthaalouders onder de toepassing van de arbeidsongevallenregeling en beroepsziektenregeling van de privésector.
Dit brengt met zich dat de plaatselijke besturen voor de onthaalouders inzake arbeidsongevallen een verzekeringsovereenkomst moeten afsluiten met een erkende verzekeringsmaatschappij tot dekking van dit risico en dat op het in de socialezekerheidsaangifte te vermelden loon voor de onthaalouders een totale werkgeversbijdrage van 0,32% verschuldigd is ten voordele van het Fonds voor Arbeidsongevallen.
4. Gelijkgestelde dagen voor de vaststelling van de rechten in de sociale zekerheid
In het kader van het sociaal statuut van de onthaalouders worden de wettelijke feestdagen (zonder opvang van kinderen) en maximum 20 (onbezoldigde) vakantiedagen per jaar gelijkgesteld met arbeidsprestaties. Deze dagen worden derhalve in aanmerking genomen bij de vaststelling van de rechten van de onthaalouder in de sociale zekerheid.
De andere dagen waarop onthaalouder beslist geen kinderen op te vangen, worden beschouwd als verlof zonder wedde en doen geen rechten in de sociale zekerheid ontstaan.