Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Nieuw dit kwartaal

Algemeen

Maaltijdcheques

Vanaf 1 januari 2016 verdwijnen de maaltijdcheques op papier volledig. Papieren maaltijdcheques mogen uiterlijk tot 30 september 2015 aan de werknemers worden uitgereikt. Papieren maaltijdcheques uitgegeven in 2015 blijven geldig tot 31 december 2015 (koninklijk besluit van 29 juni 2014 - BS van 24 juli 2014)

Wijzigingen

Het loonbegrip

Terugbetaling van kosten

Aanpassing van het bedrag van de bureaukosten.

Vertrekvakantiegeld 

Het ontwerp van wet houdende diverse bepalingen voorziet met terugwerkende kracht vanaf het 1ste kwartaal 2014 dat gesco's en contractuele vervangers openbare sector voor het enkel vertrekvakantiegeld op dezelfde manier worden behandeld als de uitzendkrachten en de tijdelijke werknemers.  Dit betreft uitsluitend de werknemers op wie de wetgeving jaarlijkse vakantie van de privé-sector van toepassing is (wettelijke bepalingen nog niet gepubliceerd).

Grensoverschrijdende tewerkstelling

Geen akkoord

Vanaf 1 januari 2015 zijn de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid van de Provinciale en Plaatselijke Overheidsdiensten (RSZPPO) en de Dienst voor de Overzeese Sociale Zekerheid (DOSZ) gefuseerd. Voortaan vormen zij samen de Dienst voor de Bijzondere Socialezekerheidsstelsels (DIBISS). Het adres en de telefoonnummers van de vroegere DOSZ zijn ook veranderd.

De verplichtingen

Nieuwe werkgevers en  identificatienummer van de lokale eenheid

Actualisering vestigingseenheden.

Dimona

Formele aanpassing

Pensioenen

Formele aanpassing

De socialezekerheidsbijdragen

Bijdragepercentages en debetbericht jaarlijkse vakantie

In het kader van de akkoorden gesloten ter harmonisering van het statuut arbeiders-bedienden, verlaagt de kwartaalbijdrage die de werkgevers betalen voor de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV), terwijl de jaarlijkse bijdrage (debetbericht) ongewijzigd blijft. Vanaf het 2de kwartaal 2015 verlaagt de kwartaalbijdrage van 6,00 % naar 5,83 % en in de periode 2016-2018 zal dit percentage nog verder verlagen. Het bijdragepercentage voor het debetbericht jaarlijkse vakantie blijft onveranderd op 10,27 % (wettelijke bepalingen nog niet gepubliceerd).

De bijzondere bijdragen

Bedrijfsvoertuigen

Herformulering formaliteiten utilitaire voertuigen in het kader van de aangifte van het werkelijke voordeel onder een specifieke looncode.

Inhouding vakantiegeld openbare sector - egalisatiebijdrage

De naam Arbitragehof is aangepast naar Grondwettelijk Hof.

Bijdrage pensioen statutaire ambtenaren

Verduidelijking toepassingsgebied.

De bijdrageverminderingen

De structurele vermindering en de doelgroepverminderingen

Schrappen van de verwijzing naar het betaald educatief verlof.

Doelgroepvermindering langdurig werkzoekende - SINE

Het attest waarover een werkgever moet beschikking dat hij onder het toepassingsgebied van de SINE valt, wordt ingevolge de 6de Staatshervorming vanaf 1 januari 2015 toegekend door het bevoegde Gewest.

Doelgroepvermindering mentors

Ingevolge de 6de Staatshervorming bepaalt vanaf 1 januari 2015 het bevoegde Gewest of een verbintenis voldoet.

Het invullen van de DmfA

Tewerkstellingslijn -  identificatienummer van de lokale eenheid

Actualisering vestigingseenheden.

Loongegevens

De omschrijving van de looncodes 7 en 11 is aangepast.

Statistische informatie inleiding berekening van het aantal werknemers op het einde van het kwartaal en nummer KBO en VE

Actualisering vestigingseenheden.

Varia

Attesten

Aanpassing tekst, nieuwe Directie FINACO

Schuldvorderingen

Aanpassing tekst, nieuwe Directie FINACO

Gepubliceerde wetgeving

Basisbijdragen en bijzondere bijdrage Fonds Sluiting Ondernemingen

Percentages voor 2015 (koninklijke besluiten van 3 april 2015 - BS van 13 april 2015)

Doelgroepvermindering eerste aanwervingen

De forfaits voor de indienstname van een 1ste, 2de en 3de werknemer verhogen vanaf 1 januari 2015 (koninklijk besluit van 22 februari 2015 - BS van 12 maart 2015).

Sociale Maribel

Het competitiviteitspact voorzag onder andere de verhoging van de forfaits sociale maribel in drie stappen, namelijk op 1 januari 2015 (met 13,92 EUR bovenop de basisbedragen), op 1 januari 2017 (met  27,84 EUR bovenop de basisbedragen) en op 1 januari 2019 (met 41,76 EUR bovenop de basisbedragen) (koninklijk besluit van 22 mei 2014 – BS van 6 juni 2014). De realisatie van deze maatregel werd anders ingepland zodat de wijziging voor 1 januari 2015 niet als dusdanig is uitgevoerd maar verschoven naar 2016 (koninklijk besluit van 27 maart 2015 - BS van 8 april 2015). De verhogingen voorzien in 2017 en 2019 blijven ongewijzigd.