Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Economische werkloosheid

Vanaf het jaar 2005 zijn bepaalde werkgevers uit de bouwsector een jaarlijkse bijdrage verschuldigd, bedoeld om hen te responsabiliseren in het kader van de tijdelijke werkloosheid ingevolge gebrek aan werk wegens economische werkloosheid. Vanaf het jaar 2012 werd dit systeem uitgebreid tot alle werkgevers.

Betrokken werkgevers

Het betreft al de werkgevers die een aantal dagen tijdelijke werkloosheid ingevolge gebrek aan werk wegens economische redenen hebben aangegeven dat een bepaalde norm overschrijdt.

Bedrag van de bijdrage

Het bedrag van de bijdrage wordt één maal per jaar vastgesteld, op basis van de gegevens m.b.t. de kwartalen van het voorafgaande jaar. Voor het jaar 2005 wordt de berekening dus gemaakt op basis van de periode van 1 januari tot 31 december 2004.

Voor die periode wordt per handarbeider en per leerling die een manueel beroep uitoefent, het totaal gemaakt van de dagen economische werkloosheid (indicatieve code 71 in de DmfA) die bij de RSZ zijn aangegeven.

Voor werkgevers uit de bouwsector bedraagt de bijdrage per handarbeider en per leerling 46,31 EUR per dag economische werkloosheid die in dezelfde periode de 110 dagen economische werkloosheid overschrijdt.

Wijzigingen van de ingediende kwartaalaangiften nadat het bedrag van de bijzondere bijdrage werd berekend, kunnen geen vermindering van de verschuldigde bijdrage tot gevolg hebben.

Voor de werkgevers die niet behoren tot de bouwsector geldt een andere berekeningswijze. .

De bijdrage verschuldigd per handarbeider en leerling wordt berekend met de formule: ((a-110) + (a-130) + (a-150) + (a-170) + (a-200)) * 20,00 EUR.

a = het totaal aantal dagen economische werkloosheid (indicatieve code 71 in de DmfA) aangegeven door de werkgever voor de handarbeiders en leerlingen in de kwartalen van het voorafgaande jaar. Als de bewerking (a-110), (a-130), (a-150), (a-170), (a-200) een negatief resultaat oplevert, wordt dat resultaat niet opgenomen in de formule.

Te vervullen formaliteiten

In de loop van elk jaar berekent de RSZ het totaal bedrag van de bijdrage, en verstuurt een debetbericht aan de bijdrageplichtige werkgevers. De werkgever moet dat bedrag betalen binnen de betaaltermijn die geldt voor het kwartaal waarin het bedrag aan de werkgever wordt meegedeeld.

In geval van laattijdige ontvangst van één of meer aangiften, gebeurt de berekening zodra al de aangiften m.b.t. de referteperiode bij de RSZ toegekomen zijn.

Voor werkgevers die worden erkend als onderneming in moeilijkheden in het kader van SWT, kan de Minister van Werk het bedrag van de bijdrage halveren in het jaar van erkenning en eventueel in het volgende jaar. Deze halvering van bijdragen wordt niet automatisch toegekend, de werkgevers moeten hiervoor een bijkomende aanvraag doen bij de FOD WASO. De FOD WASO deelt deze beslissing mee aan de RSZ die spontaan het debetbericht herrekent en de werkgever inlicht.

Bijkomende informatie 1

Bijkomende informatie - Bijdrage voor economische werkloosheid

Voor de werkgevers die niet behoren tot de bouwsector werd het debetbericht betreffende de bijdrage voor economische werkloosheid verzonden :

  • voor het refertejaar   2013 : in december 2014

De vervaldag voor de betaling van deze debetbericht is vastgelegd op 31 januari 2015.