Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Nieuwe regeling voor verenigingswerk

07-04-2022

De nieuwe regeling voor verenigingswerk is er! Je kunt nu een beperkt aantal uren betaald werken in de socioculturele sector, in de sportsector of bij de openbare omroep zonder dat je sociale bijdragen hoeft te betalen. Let wel: er staat een limiet op het aantal uren verenigingswerk dat je mag presteren per jaar én per kwartaal.

Wat is verenigingswerk precies?

In het systeem van verenigingswerk krijg je een beperkt aantal uren waarin je tegen betaling mag werken voor een werkgever uit de sportsector of de socioculturele sector. Op die uren werk hoef je geen sociale bijdragen te betalen. Het gaat om:

  • 300 uur in de socioculturele sector, en
  • 450 uur in de sportsector.

Ook voor de openbare omroep – VRT, RTBF en BRF – kan je verenigingswerk doen. In dat geval krijg je een limiet van 25 dagen (dus geen uren).

Verenigingswerk: nu ook voor studenten

Vroeger kon het niet, maar nu wel: ook als student mag je verenigingswerk doen. Je krijgt daarvoor 190 uur. Die mag je combineren met je 475 uur studentenarbeid. De precieze regeling voor studenten lees je op de Student@work-website.

Kijk je uren na in de onlinedienst

Om in de gaten te houden hoeveel uren verenigingswerk je nog over hebt, raadpleeg je de onlinedienst Verenigingswerk op dit portaal.

Meer weten?

De beperkingen per kwartaal, de activiteiten die onder verenigingswerk vallen en een antwoord op al je vragen lees je op de website Verenigingswerk.


Auteur

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid