Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Hervorming van het kunstenaarsstatuut

27-01-2023

Op 1 december 2022 werd de wet tot oprichting van de Kunstwerkcommissie en tot verbetering van de sociale bescherming van kunstwerkers aangenomen! Maar wat bepaalt deze wet, die uiterlijk op 1 januari 2024 in werking treedt? En wat betekent dat concreet voor kunstwerkers?

Nieuw Kunstwerkattest

Werknemers in de professionele kunsten zullen een kunstwerkattest kunnen aanvragen dat hen toegang zal bieden tot verschillende voordelen.

Als je een aanvraag doet, moet je aantonen dat je een professionele artistieke praktijk uitoefent in de audiovisuele kunsten, visuele kunsten, muziek, literatuur, performance, theater, choreografie of strips. Zowel artistieke, artistiek-technische als ondersteunende artistieke activiteiten worden als artistieke activiteiten beschouwd

Nieuwe Kunstwerkcommissie & digitaal platform Working in the Arts

Het kunstwerkattest wordt afgeleverd door de Kunstwerkcommissie die naar aanleiding van de wet wordt opgericht. Ze zal voor de helft bestaan uit kunstwerkdeskundigen, en voor de andere helft uit vertegenwoordigers van de overheid, de vakbonden en de werkgeversorganisaties.

De wet voorziet ook in de ontwikkeling van een nieuwe digitaal platform, 'Working in the Arts', waar kunstwerkers hun aanvraag zullen kunnen indienen.

Amateurkunstenvergoeding

De huidige regeling voor kleine vergoedingen wordt vervangen door een nieuwe, met de naam 'amateurkunstenvergoeding'.

Deze veranderingen treden uiterlijk op 1 januari 2024 in werking.

We zetten de aanpassingen voor je op een rij in het filmpje hieronder:


Auteur

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid