Solidariteitsbijdrage niet-verzekeringsplichtige studenten
Onder bepaalde voorwaarden kunnen studenten tijdens het kalenderjaar werken zonder dat op hun loon socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn. Op dat loon is wel een solidariteitsbijdrage verschuldigd.
Betrokken werkgevers
Al de werkgevers die deze studenten tewerkstellen, zowel uit de private als de openbare sector.
Betrokken werknemers
Uitsluitend de studenten van wie de tewerkstelling voldoet aan de uitsluitingsvoorwaarden. Op het loon van de andere studenten zijn uiteraard de gewone socialezekerheidsbijdragen verschuldigd.
Bedrag van de bijdrage
De bijdragepercentages van de solidariteitsbijdrage verschillen naargelang het prestaties betreft tijdens het 1ste, 2de en/of 4de kwartaal of tijdens de vakantieperiode (3de kwartaal):
- voor de tewerkstelling tijdens de vakantiemaanden:
7,5 % van het loon van de student (aan 100 % zowel voor arbeiders als bedienden) waarvan 5 % ten laste van de werkgever en 2,5 % ten laste van de student (ingehouden bij iedere loonbetaling) - voor de tewerkstelling buiten de vakantiemaanden:
12,5 % van het loon van de student (aan 100 % zowel voor arbeiders als bedienden) waarvan 8 % ten laste van de werkgever en 4,5 % ten laste van de student (ingehouden bij iedere loonbetaling)
Het bijdragepercentage ten laste van de werkgever moet worden verhoogd met de bijdrage bestemd voor de financiering van het Asbestfonds.
Onder loon wordt verstaan, het loon waarop de gewone bijdragen zouden worden berekend indien de student niet aan de uitsluitingsvoorwaarden voldeed.
Te vervullen formaliteiten
Werkgevers die ook ander personeel tewerkstellen
Geen bijzondere formaliteiten.
De aangifte van elk kwartaal biedt de mogelijkheid deze bijdrage te verrekenen, rekening houdend met de kwartaalafhankelijke bijdrageverschillen.
Werkgevers die uitsluitend niet-verzekeringsplichtige studenten tewerkstellen
Vanaf 1 januari 2010 worden de werkgevers die geen gewone werknemers tewerkstellen, maar enkel studenten voor wie geen gewone socialezekerheidsbijdragen verschuldigd zijn, niet langer ondergebracht in een speciale categorie. Zoals voor de andere werkgevers, kent de RSZ een werkgeverscategorie toe in functie van de hoofdactiviteit van de onderneming.
Bijkomende informatie 1
Bijkomende informatie - Solidariteitsbijdrage voor studenten
In DMFA wordt de solidariteitsbijdrage voor studenten aangegeven in een specifiek blok 90003 “Bijdrage werknemer – student” met werknemerskengetal 840 (handarbeiders) of 841 (bediende) onder de werknemerslijn waaraan ze gekoppeld is (zie "hoe invullen DMFA")