Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

Pensioenaanvraag

Vraag je pensioen snel en eenvoudig aan in mypension.be. Deze onlinedienst gebruik je voor de aanvraag vaneen rustpensioen, overlevingspensioen, overgangsuitkering, IGO (inkomensgarantie voor ouderen) en alle andere pensioenen en uitkeringen die de Federale Pensioendienst uitbetaalt. Om de veiligheid van je dossier te verzekeren, moet je je op mypension.be aanmelden met een digitale sleutel.

Veel mensen hoeven hun pensioen niet aan te vragen. Verder op deze pagina zie je onder ‘Wie hoeft geen aanvraag in te dienen?’ of jij in dat geval bent.

Hoe vraag je je pensioen aan in mypension.be?

Vraag je toch zelf je pensioen aan? Dan maakt mypension.be dat gemakkelijk voor jou:

  • Alle gegevens die de pensioeninstellingen over jou hebben, zijn al ingevuld.
  • De pensioenen waarvoor je in aanmerking komt, kan je gewoon selecteren.
  • De schermen op mypension.be bieden uitleg en leiden je vlot door je aanvraag.
  • Wil je een IGO aanvragen? Dan moet je enkel je gegevens controleren en bevestigen.
  • Heb je een aanvullend pensioen opgebouwd? Dan bezorgen we je rekeningnummer automatisch aan de verzekeraars of pensioenfondsen die je aanvullend pensioen zullen uitbetalen. Zo hoef je dezelfde informatie niet verschillende keren door te geven.

Als je je pensioenaanvraag ingediend hebt, krijg je een bevestiging per e-mail als je je e-mailadres ingevoerd hebt. Bij een volgend bezoek aan mypension.be vind je je aanvraag terug onder Mijn dossier Nieuw venster.

Goed om te weten: als je een pensioen of een uitkering aanvraagt, onderzoeken we automatisch al je rechten (werknemer, ambtenaar, zelfstandige en IGO). Je moet dus maar één aanvraag doen.

Wanneer vraag je je pensioen aan?

Je kunt je pensioen ten vroegste 12 maanden voor de ingangsdatum aanvragen.

De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar, maar onder bepaalde voorwaarden kan je vroeger met pensioen gaan. Je leest meer over de pensioenleeftijd op onze pagina Je rustpensioen.

Wie hoeft geen aanvraag in te dienen?

Werknemer en zelfstandige

Als je op de wettelijke pensioenleeftijd van 65 jaar met pensioen wil gaan, hoef je geen aanvraag in te dienen. In dat geval onderzoeken onze diensten automatisch je pensioenrecht.

Heb je al een ontvangstbewijs of eventueel een aanvraag om inlichtingen van ons gekregen? Dan hoef je geen nieuwe aanvraag in te dienen. Om de voortgang van je dossier te kennen, neem je contact op met:

Ambtenaren die lichamelijk ongeschikt verklaard zijn

Ambtenaren die door Medex lichamelijk ongeschikt verklaard zijn, vormen uitzondering op de regel en hoeven hun pensioen niet aan te vragen.

Heb je al een ontvangstbewijs en eventueel een vraag voor bijkomende inlichtingen gekregen, dan hoef je geen nieuwe aanvraag te doen. De voortgang van je dossier zie je in Mijn dossier op mypension.be Nieuw venster.

Andere ambtenaren krijgen hun rustpensioen niet automatisch toegekend. Ze moeten altijd een aanvraag doen.

Bijkomende informatie