Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Phishing: gebruik de Safeonweb-app en laat je niet vangen

14-12-2021

14 december 2021 - Er doen phishingberichten de ronde die zich uitgeven voor communicatie van overheidsdiensten of van systemen zoals de beveiligingsapp itsme. De nieuwe app van Safeonweb houdt je niet alleen op de hoogte van onbetrouwbare berichten die momenteel circuleren, maar ook van infecties die je thuisnetwerk bedreigen. Safeonweb is een initiatief van de Belgische overheid. De app is gratis.

Hoe helpt de Safeonweb-app?

De Safeonweb-app stuurt je een waarschuwing zodra een nieuwe dreiging op de radar is verschenen. Hij signaleert twee soorten problemen:

  • actuele cyberdreigingen in België, zoals phishing, en
  • bedreigingen voor je thuisnetwerk (bijvoorbeeld een virusaanval).

Phishing is een techniek om mensen online op te lichten. Via valse e-mails, websites of sms’en (‘smishing’), hengelt een oplichter naar je persoonsgegevens, zodat hij je geld afhandig kan maken. Soms doen oplichters zich voor als de RSZ of een andere instelling van de sociale zekerheid. In ruil voor je gegevens, beloven ze je dan een premie of ander voordeel. Phishingberichten worden alsmaar beter, dus weten voor welke berichten je precies moet uitkijken, is een extra wapen.

Om waarschuwingen te krijgen van bedreigingen voor je thuisnetwerk, moet je je netwerk in de Safeonweb-app registreren.

 

 

Een verdacht bericht gekregen? Meld het!

Heb jij een verdachte e-mail of sms gekregen? Meld dat dan bij het Centrum voor Cybersecurity België via verdacht@safeonweb.be. Zo help je ook anderen te beschermen tegen frauduleuze berichten.

Meer informatie

Veel meer nuttige tips om phishing te herkennen, lees je op de website van Safeonweb. Je vindt er ook de gratis app voor je smartphone of tablet.


Auteur

Rijksdienst voor Sociale Zekerheid