Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

PensionStat: onderzoek naar aanvullende pensioenen in België

26-07-2021

26 juli 2021 - Sigedis onderzocht hoe het aanvullend pensioen van werknemers ervoor staat, en hoeveel werknemers de jaarlijkse bijdrage van 3% van hun bruto jaarloon bereiken. De resultaten zijn nu gepubliceerd in een rapport.

Staat van de aanvullende pensioenen van werknemers in België

Sigedis deed zijn onderzoek op vraag van de minister van Pensioenen. Het resultaat leert ons veel over de huidige staat van het aanvullend pensioen van werknemers:

  • Meer dan één werknemerop drie in België (36%) heeft helemaal geen tweede pensioenpijler, of bouwt niet langer actief aanvullende pensioenrechten op.
  • Voor de 2,4 miljoen werknemers die wel actief aanvullende pensionrechten opbouwen, lopen de pensioenbijdragen ver uit elkaar.
  • Bij de helft van de actief aangesloten werknemers is het bijdragepercentage lager dan 2%.
  • In totaal 76% van alle werknemers haalt het vooropgestelde bijdragepercentage van 3% niet.

 

 

Lees het rapport op PensionStat.be

Het uitgebreide rapport staat te lezen op de pagina Publicaties van PensionStat.be. Het schetst een algemeen beeld van de hoogte van de bijdragen voor aanvullende pensioenopbouw van werknemers. U leest er ook een meer gedetailleerde analyse per sector of type plan, met alle bijhorende cijfers en grafieken.

PensionStat.be is een initiatief van Sigedis, de Federale Pensioendienst en het RSVZ. We worden ondersteund door de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA), het Federaal Planbureau en de FOD Sociale Zekerheid.

AuteurSigedis

Auteur

Sigedis