Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Meer mensen krijgen terugbetaling voor brilglazen

01-08-2023

Draag je een bril? Sinds augustus 2023 is de drempel verlaagd om een terugbetaling te krijgen voor je brilglazen. Volwassenen kunnen nu een terugbetaling krijgen vanaf een dioptrie (afwijking) van 7.00, in plaats van 7.75. Door de verlaging van deze drempel krijgen in totaal ongeveer 48.000 meer mensen een terugbetaling.

Terugbetaling voor brilglazen vanaf 7.00 dioptrieën

Sinds 1 augustus 2023 krijg je een terugbetaling voor je brilglazen vanaf een dioptrie van 7.00 of meer, bijziend of verziend. De dioptrie is de meeteenheid die aangeeft hoe sterke glazen je nodig hebt om je zicht te corrigeren. De drempel voor terugbetaling was tot nu toe 7.75 (- of +) dioptrieën. De verlaging van die drempel maakt dat zo'n 48.000 meer mensen nu ook een terugbetaling kunnen krijgen voor hun bril.

Hoeveel bedraagt de terugbetaling?

Het bedrag van de terugbetaling hangt af van je situatie en dioptrie. Hieronder vind je enkele vereenvoudigde minimumbedragen waarop je recht hebt per brilglas als je aan de voorwaarden voldoet.

Voor volwassenen (18+):

  • Unifocale glazen: 79 euro
  • Bifocale glazen: 153 euro
  • Progressieve glazen: 209 euro

Voor ouderen (65+):

  • Unifocale glazen: 79 euro

Ziekenfondsen bieden vaak nog een extra terugbetaling aan. Voor specifieke vragen in verband met je terugbetaling contacteer je het best je ziekenfonds of opticien.

Meer informatie

Je krijgt meer over de terugbetaling op de pagina Tegemoetkoming in de prijs van brilglazen op de website van het RIZIV en bij je ziekenfonds.


Auteur

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering