Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Breng je identiteitskaart mee naar het ziekenhuis: de goede reflex

25-03-2024

In samenwerking met de ziekenhuizen en ziekenfondsen heeft het RIZIV een communicatiecampagne gelanceerd over de voordelen die je als patiënt geniet als je je identiteitskaart meebrengt naar het ziekenhuis.

De boodschap van de campagne? Denk er altijd aan om je identiteitskaart mee te brengen naar het ziekenhuis, of je nu gaat voor een raadpleging of een (spoed)opname. Voor volwassenen is dat de Belgische elektronische identiteitskaart (eID) of elektronische vreemdelingenkaart. Het identiteitsbewijs voor kinderen is de Kids-ID of ISI+ kaart.

Je identiteitskaart heeft een heleboel voordelen. Zo verloopt je inschrijving bij aankomst in het ziekenhuis extra vlot, zonder administratieve rompslomp. Als patiënt ben je ook zeker van een correcte identificatie: je identiteitskaart geeft toegang tot je gegevens en de informatie over je behandeling. Bovendien vermijd je dat je een groot deel van de medische kosten moet voorschieten. Dankzij je identiteitskaart betaalt je ziekenfonds de kosten die het RIZIV voor jou vergoedt dan rechtstreeks aan het ziekenhuis.

Lees meer over het nut van je identiteitskaart in het ziekenhuis op de pagina Uw identiteitskaart: ook nuttig in het ziekenhuis op de RIZIV-website.


Auteur

Rijksinstituut voor ziekte- en invaliditeitsverzekering