Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Working in the Arts: brede raadpleging van de kunstensector

28-04-2021

28 april 2021 - De regering besliste om werk te maken van een verbetering van het Kunstenaarsstatuut. In samenwerking met de beleidscellen Werk, Sociale Zaken en Zelfstandigen faciliteert en ondersteunt de FOD Sociale Zekerheid de consultatie van de culturele sector via een digitaal platform. Dit project heet Working in the Arts (WITA).

Het project omvat drie werven:

  1. Participatieproject: een innovatieve manier om de brede sector te bereiken en te motiveren. Overleg en debat in de breedte via een digitaal platform.
  2. Technische werkgroep: experten onderzoeken de concrete uitdagingen en voorstellen, en ze formuleren wetsvoorstellen.
  3. Wetgevend traject: ten slotte wordt het concrete hervormingsvoorstel voor advies en goedkeuring voorgelegd aan de sociale partners en het parlement. Er wordt een budgettaire impact berekend.

Thema’s van het overleg

In eerste instantie starten we een breed overleg met alle partijen uit de sector. Het algemene thema is: wat betekent het om te werken in de culturele sector? Daarnaast is er ook aandacht voor klassieke thema’s uit de sociale zekerheid als werkloosheid, pensioen, ziekteregeling, vakantieregeling…

In een eerste fase tijdens het voorjaar komen de thema’s werkloosheid, werking van de Kunstenaarscommissie en de Kleine Vergoedingsregeling aan bod. Andere thema’s zoals genderproblematiek, internationale kunstenaars, auteursrechten en pensioen komen later op de agenda.

 

 

Deelnemen?

Ben je betrokken bij een of meerdere aspect(en) van het Kunstenaarsstatuut? Wil je deelnemen aan het overleg en mee je schouders zetten onder een concrete verbetering van de socio-economische positie van kunstenaars?

Registreer je dan op het overlegplatform Working in the Arts. Op die manier blijf je op de hoogte van de toekomstige debatten, raadplegingen en voorstellen. Je kan er al meteen zelf voorstellen publiceren en reageren op andere ideeën. Via de nieuwsbrief van het platform blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen.

Meer informatie over het initiatief vind je op de website van de FOD Sociale Zekerheid.


Auteur

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid