Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten× Ik begrijp het

Ga naar hoofdinhoud

Student Award: winnende scriptie gepubliceerd in BTSZ

08-12-2021

08 december 2021 - De laureaat van de Student Award 2020 is gekend. Het gaat om Joren Dehond, Master in de Rechten, afstudeerrichting Sociaal Recht van de Vrije Universiteit Brussel (VUB). Joren publiceert nu een bijdrage in het laatste nummer van het Belgisch Tijdschrift voor sociale zekerheid. Dit in samenwerking met Guido Van Limberghen, Professor bij de Faculteit Recht en Criminologie van de VUB, en tevens zijn promotor.

Het onderzoek, met als titel 'De Europese Pijler van sociale rechten: een toegevoegde waarde voor de sociale rechten op Europees niveau?', toonde aan dat die Pijler de sociale rechten wel degelijk versterkt op Europees niveau.

Ten opzichte van het Europees Sociaal Handvest voegt het bijvoorbeeld nieuwe rechten toe, ontwikkelt het enkele rechten verder en stemt het sommige rechten af op de huidige realiteit. Ook kan het een toegevoegde waarde vormen voor de sociale rechten die al aanwezig zijn in het secundaire recht.

 

 

Bovendien is het politiek een sterk engagement, en symbolisch belangrijk voor de EU-burgers. De Pijler kan ook een toegevoegde waarde hebben als 'grondrechtencatalogus' voor de EU. De zwakke plekken die uit het onderzoek blijken lijken ook niet al te veel afbreuk te doen aan de waarde van de Pijler.

De eindwerken van de overige laureaten worden ook gepubliceerd in volgende edities van het Belgisch Tijdschrft voor sociale zekerheid (BTSZ).

Lees meer over de studie van Joren Dehond in editie 3/2020 van het Belgisch Tijdschrift voor sociale zekerheid.


Auteur

Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid