Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

Uw eID en de diensten van de sociale zekerheid

De elektronische identiteitskaart of eID is de wettelijke Belgische identiteitskaart. Ze bevat twee digitale certificaten:

 • een authenticatiecertificaat
 • een handtekeningcertificaat

Met deze certificaten kunt u:

 • uw identiteit bewijzen op het internet, bijvoorbeeld om een onlinedienst van de overheid te gebruiken
 • Een elektronische handtekening plaatsen bijvoorbeeld om formulieren digitaal te ondertekenen. De elektronische handtekening is wettelijk gezien identiek aan een handgeschreven versie.

Toegang tot beveiligde onlinediensten

De informatie die u met de instellingen van de sociale zekerheid uitwisselt, is vertrouwelijk. De kanalen voor de digitale uitwisseling van gegevens zijn dan ook sterk beveiligd. U moet zich authenticeren bij het aanmelden om de onlinediensten te gebruiken. De sterkst beveiligde manier van aanmelden is met uw elektronische identiteitskaart.

Om u te authenticeren bij de beveiligde onlinediensten van het portaal gebruikt u uw elektronische identiteitskaart (eID) of een andere digitale sleutel.

U kunt ook aanmelden met een gebruikersnaam en wachtwoord, maar dat raden we af om veiligheidsredenen.

Meer over de verschillende manieren om aan te melden, leest u op de pagina Mijn digitale sleutels de CSAM-website Nieuw venster.

Belangrijke opmerking

Om als gebruiker toegang te krijgen tot een onlinedienst voor ondernemingen, moet uw onderneming geregistreerd zijn op dit portaal en moet uw Toegangsbeheerder u toegang verleend hebben tot die onlinedienst.

Om als professional van de sociale zekerheid toegang te krijgen tot een onlinedienst voor professionals, moet de veiligheidsconsulent van uw instelling u toegang verleend hebben tot die onlinedienst.

Voordat u uw elektronische identiteitskaart kunt gebruiken

Welke hardware moet u installeren?

U hebt een kaartlezer nodig om uw elektronische identiteitskaart te kunnen gebruiken om aan te melden bij een onlinedienst of om formulieren te ondertekenen.

Er zijn verschillende soorten kaartlezers op de markt. Ze verschillen in snelheid, type van de gebruikte connector en interface (met of zonder geïntegreerd klavier en scherm). Een eenvoudige kaartlezer is goed genoeg als u werkt met een computer die niemand anders gebruikt. Zorg er wel voor dat u een kaartlezer kiest die compatibel is met de PC/SC (Personal Computer / Smart Card)-standaard.

Welke software moet u installeren?

De software downloadt u gratis van de eID-website Nieuw venster. Op dezelfde website leest u ook hoe u de software installeert en uittest Nieuw venster.

Uw elektronische identiteitskaart gebruiken voor authenticatie

Nadat u de eID-software gedownload en getest hebt, kunt u uw elektronische identiteitskaart online gebruiken.

Beveiligde toegang tot de onlinediensten

Om u te authenticeren en aan te melden bij een onlinedienst op dit portaal, hebt u een beveiligde toegang nodig: uw onderneming moet geregistreerd zijn op dit portaal en een Toegangsbeheerder binnen uw onderneming moet u toegang verleend hebben. Alles wat u moet weten over de beveiligde toegang en gebruikersbeheer leest u op de pagina’s Beveiligde toegang voor werkgevers en zelfstandigen.

Aanmelden met eID bij een beveiligde onlinedienst

Om aan te melden met uw elektronische identiteitskaart, klikt u op de knop Aanmelden bovenaan elke pagina van dit portaal, of op de knop van de beveiligde onlinedienst die u wilt gebruiken. Het venster Toegang krijgen tot de beveiligde diensten verschijnt.

 1. Klik op de knop Zich aanmelden via CSAM. U komt op de pagina Aanmelden bij de digitale overheid.
 2. Kies Aanmelden met eID kaartlezer.
 3. Volg de instructies op het scherm: steek uw identiteitskaart in de kaartlezer en klik op Aanmelden.
 4. Selecteer een certificaat als u er meerdere hebt, en klik op OK.
 5. Voer de pincode van uw identiteitskaart in en klik op OK.

U bent nu veilig aangemeld.

Documenten ondertekenen met uw elektronische identiteitskaart

Om een pdf-document te ondertekenen, hebt u het volgende nodig:

 • uw elektronische identiteitskaart (eID)
 • een kaartlezer
 • de pincode van uw eID
 • een programma dat pdf’s leest

Als pdf-lezer raden we Adobe Acrobat Reader DC aan. Het programma is gratis te downloaden op de site van de leverancier https://www.adobe.com Nieuw venster). U kunt een andere pdf-lezer gebruiken, maar dan kan het zijn dat u problemen ondervindt met de elektronische handtekening.

In Acrobat DC gaat u als volgt te werk:

 1. Klik op Gereedschappen.
 2. Klik op Certificaten. Het menu Certificaten verschijnt.
 3. Klik in het menu op Digitaal ondertekenen.
 4. Houd de linkermuistoets ingedrukt en trek met de muis een rechthoek op de plek in het document waar u uw handtekening wilt plaatsen.
 5. Er verschijnt een venster met beschikbare certificaten. Kies uw eigen handtekeningscertificaat (‘Signature’) en klik op Doorgaan.
 6. Een venster met uw digitale handtekening verschijnt. Klik op Ondertekenen.
 7. Sla de pdf op. U krijgt nu de vraag om uw pincode in te voeren.
 8. Voer de pincode van uw eID in en klik op OK.

Uw document is nu digitaal ondertekend.