Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

belgianIDpro – persoonsidentificatie binnen de sociale zekerheid

belgianIDpro is een beveiligde onlinedienst waarmee u het INSZ van een werknemer opvraagt bij Sigedis.

Het INSZ is het unieke identificatienummer van een natuurlijk persoon bij de Belgische sociale zekerheid. Voor inwoners van België is het identiek aan het rijksregisternummer. Voor niet-inwoners van België is dat hun nummer in het BIS-register. Aan het INSZ zijn alle sociale gegevens van de persoon gekoppeld, zoals loopbaangegevens, uitkeringen enzovoort.

U hebt het INSZ van uw werknemers nodig om onder andere Dimona- of DmfA-aangiften te doen en tijdelijke arbeidsongeschiktheid te melden.

Voor wie mag u een INSZ opvragen?

U mag een INSZ opvragen voor uw huidige of toekomstige werknemers. In de praktijk gaat het om werknemers die geen Belgisch identiteitsbewijs hebben. Bij inwoners van België staat het rijksregisternummer op de achterkant van hun identiteitskaart.

Een sociaal secretariaat of dienstverrichter mag een INSZ opvragen in naam van een werkgever.

Welke gegevens hebt u nodig om een INSZ op te vragen?

Sigedis identificeert uw werknemer op basis van een geldig identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. U moet de volgende gegevens invoeren in belgianIDpro:

  • een goede scan van het identiteitsbewijs,
  • persoonsgegevens van de werknemer: naam, voornaam, geslacht, geboortedatum en -plaats,
  • adres of contactadres van de werknemer in België (optioneel), en
  • het e-mailadres van uw onderneming (voor meldingen).

Vindt u de persoonsgegevens moeilijk terug op een buitenlands identiteitsbewijs? Meld u dan aan en kijk in het hulpcentrum van de onlinedienst: daar ziet u per land en per document welke informatie waar staat.

Wanneer krijgt u het gevraagde INSZ?

Ofwel krijgt u het INSZ onmiddellijk: u ziet uw aanvraag dan meteen in de historiek van aanvragen staan. Ofwel gaat er een beetje tijd over omdat wij onderzoek moeten doen of extra informatie moeten opvragen om uw aanvraag te beantwoorden. U wordt in dat geval per e-mail op de hoogte gebracht.