Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.

belgianIDpro Ė persoonsidentificatie binnen de sociale zekerheid

belgianIDpro is een beveiligde onlinedienst waarmee u het INSZ van een werknemer opvraagt bij Sigedis.

Het INSZ is het unieke identificatienummer van een natuurlijk persoon bij de Belgische sociale zekerheid. Voor inwoners van BelgiŽ is het identiek aan het rijksregisternummer. Voor niet-inwoners van BelgiŽ is dat hun nummer in het BIS-register. Aan het INSZ zijn alle sociale gegevens van de persoon gekoppeld, zoals loopbaangegevens, uitkeringen enzovoort.

U hebt het INSZ van uw werknemers nodig om onder andere Dimona- of DmfA-aangiften te doen en tijdelijke arbeidsongeschiktheid te melden.

Voor wie mag u een INSZ opvragen?

U mag een INSZ opvragen voor uw huidige of toekomstige werknemers. In de praktijk gaat het om werknemers die niet in BelgiŽ wonen en geen Belgisch identiteitsbewijs hebben. Bij inwoners van BelgiŽ staat het rijksregisternummer op de achterkant van hun identiteitskaart.

Een sociaal secretariaat of dienstverrichter mag een INSZ opvragen in naam van een werkgever.

Welke gegevens hebt u nodig om een INSZ op te vragen?

Sigedis identificeert uw werknemer op basis van een geldig identiteitsbewijs: identiteitskaart, paspoort of rijbewijs. U moet de volgende gegevens invoeren in belgianIDpro:

  • een goede scan van het identiteitsbewijs,
  • persoonsgegevens van de werknemer: naam, voornaam, geslacht, geboortedatum en -plaats,
  • adres of contactadres van de werknemer in BelgiŽ (optioneel), en
  • het e-mailadres van uw onderneming (voor meldingen).

Vindt u de persoonsgegevens moeilijk terug op een buitenlands identiteitsbewijs? Kijk dan in het hulpcentrum van de onlinedienst: die vertelt u per land en per document welke informatie waar staat.

Wanneer krijgt u het gevraagde INSZ?

Ofwel krijgt u het INSZ onmiddellijk, ofwel krijgt u het pas later omdat een operator moet tussenkomen. Het kan gebeuren dat u gevraagd wordt om een nieuw identificatiedocument op te laden. Als een operator moet tussenkomen, krijgt u een e-mail wanneer het gevraagde INSZ beschikbaar is in de onlinedienst.