Het portaal van de sociale zekerheid gebruikt cookies om de site gebruiksvriendelijker te maken.

Meer weten × Doorgaan

Vers le contenu de cette page

Nieuw dit kwartaal

Algemeenheden

Aangifte van kleine statuten (niet-onderworpen stages)

De wet van 21 december 2018 (BS van 17 januari 2019) regelt een veralgemeende verzekerbaarheid voor arbeidsongevallen van niet aan de socialezekerheidsbijdragen onderworpen stagiairs.

De arbeidsongevallenwetgeving wordt toepasselijk gemaakt op alle arbeidsprestaties in het kader van een opleiding naar betaalde arbeid (dus niet in het kader van persoonlijke ontwikkeling of vrijetijdsbesteding). Dit geldt zowel voor de privé als de openbare sector. Op verzoek van Fedris wordt een systeem van specifieke aangifte voorzien voor stagiairs die niet in de DmfA moeten opgenomen worden. In tegenstelling met ons vorige bericht van 29 april 2019 zal deze specifieke aangifte niet gebeuren via een 'mini'-Dmfa maar via een verrijkte Dimona-aangifte.

Voor deze stagiairs zijn geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd. De RSZ treedt op als operator om de gegevens te verzamelen en de nodige informatie door te geven. Aangezien het een verplichting betreft in het kader van de arbeidsongevallenverzekering, zal de verzekeraar optreden bij onjuiste of ontbrekende aangiften.

 

Het koninklijk besluit van 29 juli 2019 (BS van 2 september 2019) licht toe voor welke stages de onderwijsinstelling of de instantie die de beroepsopleiding organiseert, als 'werkgever' fungeert (en dus de Dimona moet uitvoeren). Zo niet, dan rust deze aangifteplicht op de private onderneming of het openbaar bestuur waarbij de stagiair zijn arbeidsprestaties levert.

Meer informatie hierover vindt u op de website van Fedris (>professional>privesector>wetgeving-rechtspraak onderaan pagina 'Kleine Statuten).

 

De voorziene datum van inwerkingtreding is 1 januari 2020 en geldt ook voor de op deze datum lopende opleidings- en stageovereenkomsten. Hieronder leest u alvast de principes van deze nieuwe aangifte.

 

Aangifte Dimona:

Voor deze stagiairs zal er een Dimona aangifte met een nieuw gecreëerd type ‘STG’ moeten uitgevoerd worden. Deze vervangt voor een groot deel de Dimona ‘DWD’ (Dimona without DmfA) die nu gevraagd wordt voor een aantal van de niet-onderworpen stagiairs. Het gaat om een verrijkte Dimona waarbij een aantal extra gegevens moeten meegegeven worden:

  • Gedekte periode:
    • wanneer de aangifte gebeurt door de stagegever, het begin en het einde van de stageperiode;
    • wanneer de aangifte gebeurt door de opleidingsinstelling / school, de  periode gedurende welke stageactiviteiten kunnen worden uitgeoefend; voor scholen die stagiairs uitsturen komt dit overeen met het begin en het einde van het schooljaar;
    • een begin - en einddatum is dus verplicht.
  • Arbeider / bediende.
  • Aangifte van de risicoklasse voor arbeidsongevallen:
    • wanneer de aangifte moet gebeuren door de stagegever, volgt hij dezelfde regels als voor zijn gewone werknemers: enkel in te vullen indien de stagiair behoort tot een risicoklasse die verschillend is van de voornaamste activiteit van de werkgever; in geval van twijfel neemt hij best contact op met zijn verzekeraar;
    • wanneer de aangifte moet gebeuren door de school, de opleidingsinstelling, het vormingscentrum of de regionale arbeidsbemiddelingsdienst moet dit gegeven niet ingevuld worden.
  • Statuut
    • F1 : indien vergoedingsstelsel arbeidsongevallen zoals dat van de leerlingen (stagiairs met een bezoldigde leer-, stage- of ervaringsovereenkomst niet onderworpen aan socialezekerheidsbijdragen);
    • F2 : indien afwijkend vergoedingsstelsel (stagiairs met een in principe niet-bezoldigde stage- of ervaringsovereenkomst – deze categorieën worden in het uitvoeringsbesluit vastgesteld).

Instapstages en Individuele Beroepsopleidingen behouden hun specifieke Dimona type (respectievelijk ‘TRI’ en ‘IVT’), maar bij de Dimona zullen vanaf 1 januari 2020 eveneens de bijkomende gegevens moeten worden meegegeven.

De aangifte Dimona wordt mogelijk gemaakt vanaf de nieuwe versie van Dimona die in december 2019 in productie zal gaan. Dimona's kunnen vanaf dan worden uitgevoerd met als vroegste IN-datum 1 januari 2020.

Lopende opleidingsovereenkomsten moeten met een Dimona OUT worden afgesloten op 31 december 2019 en met een Dimona IN op datum van 1 januari 2020 opnieuw worden aangegeven, verrijkt met de bijkomende gegevens:

  • stagiairs met een Dimona type 'DWD' vóór 1 januari 2020, worden aangegeven met een Dimona IN, type 'STG', verrijkt met de bijkomende gegevens;
  • stagiairs met een Dimona type 'IVT' en 'TRI' blijven hun typologie behouden maar bij het uitvoeren van de Dimona IN op datum van 1 januari 2020, worden de bijkomende gegevens toegevoegd;
  • Voor stagiairs waarvoor nog geen Dimona aangifte werd gedaan moet op datum van 1 januari 2020 een Dimona IN, type 'STG', verrijkt met de bijkomende gegevens worden uitgevoerd.

Eenmaal de Dimona aangifte gedaan, is ze definitief. Als gegevens niet correct zijn of moeten worden gewijzigd, moet de Dimona geannuleerd worden en opnieuw uitgevoerd. Dit zal niet als 'laattijdig' worden beschouwd.

 

WIDE - Inschrijving RSZ:

De stagegevers / werkgevers en de opleidingsinstellingen die nog niet gekend zouden zijn bij de RSZ, zullen worden ingeschreven en een definitief RSZ-nummer ontvangen, met een werkgeverscategorie die overeenkomt  met de effectief uitgevoerde activiteiten. Zolang ze geen onderworpen werknemers tewerkstellen moeten zij geen DmfA uitvoeren.

 

Een handleiding met de schermen Dimona en Wide, bevindt zich op de portaalsite bij 'Nieuws' > ' 'Kleine statuten' geïntegreerd in Dimona' > 'Meer informatie?'.

 

ASR:

Met het oog op een aangifte ASR, worden volgende kengetallen gecreëerd (enkel voor ASR) om een aangifte mogelijk te maken:

  • 848 - Personen-arbeiders die arbeid verrichten in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid maar niet aan de sociale zekerheid onderworpen zijn;
  • 849 - Personen-bedienden die arbeid verrichten in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid maar niet aan de sociale zekerheid onderworpen zijn.

 

Opmerkingen:

Meer informatie kan verkregen worden bij Fedris om in geval van twijfel,

  • uit te maken wie als werkgever moet worden aangezien van deze niet aan de socialezekerheidsbijdragen onderworpen stagiairs,
  • of het stagiairs zijn waarvoor de met de onderworpen leerlingen gelijkgestelde arbeidsongevallenregeling (F1) geldt, of de specifieke arbeidsongevallenregeling (F2).

Gewoonlijk zijn de personen die een stage doorlopen, opgelegd door de reglementen die de toegang tot sommige vrije beroepen regelen (bv. advocaten, gerechtsdeurwaarders, architecten,...), niet gebonden door een arbeidsovereenkomst. Naargelang de situatie kan het echter ook gaan om een stage als zelfstandige. Zij vallen echter nooit onder deze regeling. 

De verplichte aangifte Dimona geldt voor alle stagiairs die arbeidsprestaties verrichten buiten de onderwijs- of opleidingsinrichting, in het kader van een opleiding tot betaalde arbeid, behalve voor opleidingen die buiten enig wettelijk kader worden ingericht.

 

 

 

Wijzigingen

Het loon

Zachte landingsbaan

De compensatiepremie die werknemers ontvangen naar aanleiding van een ondernemingsCAO gesloten in het kader van een 'zachte landingsbaan', is eveneens vrij van RSZ als het om een gelijkwaardige of gunstigere regeling gaat ten opzichte van de sectorale CAO.

 

Starterslonen

Een nieuwe Dimona voor een aansluitende overeenkomst houdt rekening met de voorafgaande situatie.

 

 

 

De verplichtingen

Dimona gelegenheidswerknemers - begrafenisondernemingen

Ter informatie. De CAO van 30 april 2019 gesloten in het PC voor de begrafenisondernemingen met bepalingen over de gelegenheidsarbeid in die sector, werd algemeen verbindend verklaard (koninklijk besluit van 17 augustus 2019 - BS van 2 september 2019).

 

Jongerenverplichting

Bijsturing op vraag van de FOD WASO. Flexi-werknemers komen wel in aanmerking bij het berekenen van het contingent jongeren maar niet bij het berekenen van het personeelsbestand van het 2de kwartaal.

 

 

De bijzondere bijdragen

Decava

Het mantelzorgverlof wordt toegevoegd aan de thematische verloven tijdskrediet waarvoor de bijzondere bijdrage niet verschuldigd is op de aanvullende vergoedingen (wet van 17 mei 2019 - BS van 2 juli 2019; koninklijk besluit nog niet gepubliceerd).

 

Bijdrage Fondsen voor Bestaanszekerheid

Om te verhinderen dat voor gepensioneerde werknemers bijdragen betaald worden zonder dat er rechten uit voortvloeien, zal de RSZ controleren of de werknemer op wettelijk pensioen is of niet. Voor werknemers die vóór 1 januari 2016 op wettelijk pensioen zijn gegaan, kan het aanvullend pensioen nog wel verder worden opgebouwd. Indien dit niet het geval zou zijn, moet de zone 'vrijstelling aanvullende pensioenregeling' worden ingevuld.

 

Bijdrage voor de Gemeenschappelijke Sociale Dienst van de provinciale en plaatselijke besturen

Het bijdragepercentage blijft voor 2020 ongewijzigd (koninklijk besluit van 22 september 2019 - BS van 25 september 2019).

 

Activeringsbijdrage

Deze maatregel werd gedeeltelijk opgeheven wat resulteert in een veralgemening van het niet verschuldigd zijn van de activeringsbijdrage vóór de inwerkingtreding van de maatregel (arrest Grondwettelijk Hof n° 152/2019 van 24 oktober 2019; wet van 25 december 2017 - BS van 29 december 2017).

 

 

De verminderingen

Doelgroepvermindering ouderen Vlaanderen

Het loonplafond wordt telkens verhoogd voor het 4de kwartaal en voor de uitzendsector telkens het 1ste kwartaal (besluit van de Vlaamse Regering van 26 oktober 2018 - BS van 25 januari 2019).

Herformulering en nieuwe 'link' (Vlaanderen heeft een nieuwe website).

 

Doelgroepvermindering jongeren Vlaanderen

De RVA levert geen werkkaarten meer af.

Nieuwe 'link' (Vlaanderen heeft een nieuwe website).

 

 

Het invullen van de DmfA

Maatregel tot reorganisatie van de arbeidstijd (MRA)

Nieuwe code '8' voor tijdelijk deeltijdse prestaties voor contractuelen in de openbare sector. De prestatiecode '30' mag niet meer gebruikt worden voor de afwezigheidstijd in zo'n systeem. Deze mogelijkheid om tijdelijk deeltijdse prestaties uit te voeren, werd vanaf 1 januari 2018 ingevoerd in Vlaanderen en wordt retroactief voorzien.

 

Type leerling

Alle opleidingsovereenkomsten die voldoen aan de 6 criteria 'leerlingen - alternerend leren' zijn onderworpen. Zij moeten worden aangeduid met type leerling '1'.

 

Looncodes 22 en 23

Actualisering. Het gebruik van deze looncodes beperkt zich niet tot flexi-jobwerknemers in de horeca maar tot alle sectoren waarin een flexi-job kan worden uitgevoerd.

 

Persoonlijke bijdragen in geval van arbeidsongeval of beroepsziekte

Het percentage voor gepensioneerde werknemers wordt verlaagd (2 koninklijke besluiten van 22 mei 2019 - BS van 14 juni 2019).

 

Tewerkstelling inlichtingen - vrijstelling aanvullende pensioenregeling

Om te verhinderen dat voor gepensioneerde werknemers bijdragen betaald worden zonder dat er rechten uit voortvloeien, zal de RSZ controleren of de werknemer op wettelijk pensioen is of niet. Voor werknemers die vóór 1 januari 2016 op wettelijk pensioen zijn gegaan, kan het aanvullend pensioen nog wel verder worden opgebouwd. Indien dit niet het geval zou zijn, moet deze zone worden ingevuld.

 

 

 

Het invullen van de DmfAPPL

Maatregel tot reorganisatie van de arbeidstijd (MRA)

Nieuwe code '8' voor tijdelijk deeltijdse prestaties voor contractuelen in de openbare sector. De prestatiecode '30' mag niet meer gebruikt worden voor de afwezigheidstijd in zulk een systeem.

 

Type leerling

Alle opleidingsovereenkomsten die voldoen aan de 6 criteria 'leerlingen - alternerend leren' zijn onderworpen. Zij moeten worden aangeduid met type leerling '1'.

 

 

Het Fonds Sociale Maribel van de Overheidssector

Procedure en te realiseren tewerkstelling

De bijkomende tewerksteling wordt gemeten door het arbeidsvolume van het jaar (x) te vergelijken met het arbeidsvolume van de jaren (x -  2) en (x - 1) (koninklijk besluit van 19 september 2019 - BS van 3 oktober 2019).

Nieuwe voorbeelden.

 

Modaliteiten

Actualisering

 

 

 

Gepubliceerde wetgeving

Kunstenaars

Een aantal wijzigingen werden aangebracht aan het huishoudelijk reglement van de Commissie Kunstenaars (koninklijk besluit van 29 september 2019 - BS van 11 oktober 2019).

Ter herinnering, het is de Commissie Kunstenaars die bevoegd is niet enkel voor het afleveren van het visum kunstenaars en van de kunstenaarskaart, maar ook om de kunstenaars te informeren over hun rechten en plichten op het vlak van sociale zekerheid volgend uit hun onderwerping aan de sociale zekerheid van de loontrekkenden. Vragen kunnen gesteld worden via Artist@work.