Stagiairs
Gewone stages
Bepaalde studieprogramma's leggen de studenten op een stage te doorlopen om het diploma te kunnen verwerven. Naast de verplichte stages, opteren bepaalde studenten of afgestudeerden om een stage te doorlopen om praktijkervaring op te doen. Is de stage niet bezoldigd, dan is er geen aangifte bij de RSZ vereist. Is de stage wel bezoldigd of worden er wel vergoedingen toegekend, dan moet de aard van de werkrelatie worden nagegaan.
Indien de finaliteit van de stageovereenkomst het opdoen van praktijkervaring is in het kader van een opleiding, kan men bezwaarlijk spreken van arbeidsprestaties en moeten de stagiairs dan ook niet onderworpen worden aan het socialezekerheidsstelsel van de werknemers. Het feit of de prestaties al dan niet deel uitmaken van een verplicht leerprogramma kan een belangrijk element zijn om te besluiten dat er geen onderwerping vereist is.
Als daarentegen het voorwerp van een stage eerder het leveren van arbeidsprestaties inhoudt, zijn deze activiteiten onderworpen. Merk op dat in deze zin, elke overeenkomst die gesloten wordt met een student in principe geacht wordt een studentenovereenkomst te zijn.
Enkel de door de werkgever uitgekeerde bezoldigingen of vergoedingen of toegekende voordelen in natura komen in aanmerking voor berekening van socialezekerheidsbijdragen. Op aan de stagiair toegekende vergoedingen die niet ten laste van zijn werkgever vallen, zijn er geen socialezekerheidsbijdragen verschuldigd.
Stage die toegang verleent tot bepaalde vrije beroepen
De verplichte aangifte bij de RSZ op basis van de gelijkaardige voorwaarden als die van een arbeidsovereenkomst geldt niet voor deze stages. Er is bijgevolg slechts aangifte voor een stage verricht in uitvoering van een arbeidsovereenkomst. Gewoonlijk zijn de personen die een stage doorlopen, opgelegd door de reglementen die de toegang tot sommige vrije beroepen regelen (bv. advocaten, gerechtsdeurwaarders, architecten,...), niet gebonden door een arbeidsovereenkomst