Uw browser laat geen javascript toe. Om die reden zijn bepaalde functionaliteiten niet voorhanden.
Naar de inhoud van deze pagina

MAF Online

De maximumfactuur (MAF) is een maatregel voor financiële toegankelijkheid die dateert van 2002. Elk jaar geniet meer dan een miljoen verzekerden dankzij de maximumfactuur van op zijn minst een terugbetaling. Dat komt overeen met meer dan 300 miljoen euro aan uitgaven.

Basisprincipe

Het principe van de maximumfactuur is garanderen dat elk gezin niet meer dan een welbepaald maximumbedrag moet uitgeven voor het remgeld (plafond). Als het remgeld van het gezin dit maximumbedrag bereikt in de loop van het jaar, wordt de rest van het remgeld volledig terugbetaald.

Het plafond hangt af van het inkomen van het gezin: hoe hoger de inkomens, hoe hoger het plafond ligt. De Dienst voor administratieve controle (DAC) van het RIZIV bepaalt het bedrag van het plafond van het gezin en controleert de gezinssamenstelling.

Berekening van het plafond

Om de inkomsten van het gezin te bepalen, wisselen de ziekenfondsen, de Dienst voor administratieve controle (DAC) van het RIZIV en de FOD Financiën gegevens uit. De inkomens worden opgevraagd bij de FOD Financiën. De DAC telt ze en koppelt ze vervolgens aan een inkomenscategorie.

Om de inkomens op een correcte manier bij elkaar te voegen, heeft de DAC volledige en correcte inkomensgegevens nodig. Ook moet de gezinssamenstelling beantwoorden aan de regels rond de MAF. De maximumfactuur is immers gebaseerd op de gegevens van het gezinsinkomen.

De DAC controleert de samenstelling van alle gezinnen waarvoor de ziekenfondsen een MAF-plafond vragen. Deze controle bestaat erin de gezinssamenstelling zoals die doorgestuurd werd door de verzekeringsinstelling te vergelijken met de gegevens in het Rijksregister. Dit gebeurt op basis van de stroom BCSS FamilyComposition. Het ziekenfonds moet de fouten in gezinssamenstelling corrigeren.

Aangezien de maximumfactuur gebaseerd is op de inkomensgegevens en op de bepaling van het bedrag van het plafond, is de uitwisseling van gegevens over fiscale inkomens natuurlijk bepalend. Het is dankzij deze informatie dat de maximumfactuur uiteindelijk toegekend kan worden. De BCSS Taxi AS-stroom wordt gebruikt om de inkomens van de MAF-gezinnen te kennen.