Verenigingswerk

In de sportsector, in de socioculturele sector of bij de openbare omroep mag je een aantal uur betaald werken zonder sociale bijdragen te betalen. Je werkt dan onder de regeling voor verenigingswerk. Het aantal uur dat je volgens dit gunstregime mag werken, is gelimiteerd per kwartaal en per jaar.

Hoeveel uur verenigingswerk mag je doen?

  • In de socioculturele sector: 300 uur per jaar, en maximaal 100 uur per kwartaal. In het derde kwartaal mag je maximaal 190 uur werken.
  • In de sportsector: 450 uur per jaar, en maximaal 150 uur per kwartaal. In het derde kwartaal mag je maximaal 285 uur werken.

Verenigingswerk bij de VRT, RTBF of BRF wordt in dagen geteld. Daar mag je maximaal 25 dagen per jaar van de regeling gebruik maken.

Studenten en verenigingswerk

Ook als student mag je verenigingswerk doen, en je mag dat met je 600 uur studentenwerk combineren. Je moet je wel aan een limiet van 190 uur verenigingswerk per jaar houden.

Let wel goed op: als je al meer dan 190 uur verenigingswerk gedaan hebt en daarna begint te werken als student, dan worden die bijkomende uren van je studentenuren afgetrokken.

Hoe weet je hoeveel uur verenigingswerk je nog mag doen?

Je ziet het in de onlinedienst Verenigingswerk op dit portaal. De onlinedienst toont je:

  • hoeveel uur je overeengekomen bent met je werkgever(s),
  • hoeveel uur je al gewerkt hebt, en
  • hoeveel uur verenigingswerk je nog over hebt.

Meer informatie over verenigingswerk

Alle details over verenigingswerk, de werkgevers en de activiteiten waarvoor het geldt, vind je op de website Verenigingswerk.