Getuigenissen

Preventie van stress en burn-out bij zelfstandige ondernemers

Zelfstandige ondernemers zijn gepassioneerd bezig met hun onderneming. Stress en burn-out loeren dan soms om de hoek. In 2016 leed een kwart van alle zelfstandigen in invaliditeit aan arbeidsgerelateerde psychosociale aandoeningen. Zelfstandigenorganisatie UNIZO, opleidingsinstelling Integraal en dienstengroep Liantis verenigen zich om deze maatschappelijke uitdaging aan te pakken, met de steun van de Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid.

Meer informatie over de pilootprojecten preventie burn-out:  
https://socialsecurity.belgium.be/nl/sociaal-beleid-mee-vorm-geven/pilootprojecten-geintegreerd-preventiebeleid-burn-out

Website: https://www.ikvoelmegoedophetwerk.be

 

 

 

UNIZO LIANTIS: de veerkrachtige zelfstandige
Danny Van Assche (gedelegeerd bestuurder UNIZO): “We zijn een project opgestart om burn-out bij zelfstandige ondernemers aan te pakken. Op zich is dat een behoorlijk probleem want zelfstandigen willen altijd maar doorgaan. We merken ook dat zelfstandigen een heel pak minder ziektedagen opnemen dan werknemers.”
Koen Camerlynck, zelfstandig ondernemer:
- Mijn vrouw zei: “jij hebt je de laatste maanden leeg gewerkt.” -
Ik zei: “ik moet bij mijn zaak zijn”
- Dan vroeg ze: “waarom?”
- Het is bijna evident dat een baas de eerste en de laatste is.
Philippe Van Eeckhoute (gedelegeerd bestuurder Liantis): “Toen wij in het kader van dit project een bevraging hebben gedaan bij zelfstandige ondernemers, dan blijkt dat een kleine helft zich een te grote werkdruk toemeet en stelt: “ik heb daar last van”. Daarom is het de hoogste tijd dat wij samen met de mensen van UNIZO dat probleem aanpakken.”
Campagnevideo “Burnouting” (actrice): “En nog iets, als zelfstandige ben je bovendien altijd in perfecte gezondheid hé … Griep? Stress? Vermoeidheid? Burn-out? Verzinsels. Zodra je je btw-nummer hebt, bestaat dat niet meer.” Herken jij op tijd signalen van een burn-out?
Danny Van Assche: “Hoe gaan wij dat concreet doen? UNIZO heeft meer dan 275 lokale ondernemersverenigingen waar ondernemers samenkomen en samen van elkaar kunnen leren en problemen bespreken. Dit is één van de zaken die we daar absoluut naar voor willen schuiven.”
Philippe Van Eeckhoute: “Het startschot is gegeven begin deze zomer met de lancering van de website burnouting.be, waar ondernemers ook terecht kunnen om een zelfscan te doen. Wij hebben bij Liantis al een toolkit om burn-out bij werknemers te bestrijden. We zijn die aan het uitbouwen, we zijn die aan het verbreden, zodat ook mensen met een zelfstandige activiteit daar de vruchten van kunnen plukken.”
Danny Van Assche: “We hebben niet alleen het digitale, de website, maar we gaan nu ook naar de mensen toe. Er zijn nu al een drietal lerende netwerksessies geweest, waarbij men kan leren hoe men bepaalde signalen kan interpreteren. Men kan de scan invullen maar men kan tegelijkertijd ook weten dat bepaalde zaken of gevoelens kunnen wijzen op een burn-out. Het hele project van burn-out bij zelfstandigen is net om hen erop attent te maken dat ze voorzichtig moeten zijn, ze moeten leren signalen herkennen om te vermijden dat ze in die burn-out vallen.”