Je pensioen als zelfstandige

De wettelijke pensioenleeftijd ligt in Belgiƫ op 65 jaar. Je kan vanaf 60 jaar ook vervroegd met pensioen, als je aan de vereiste leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voldoet. De overheid probeert dit echter te ontmoedigen.

De berekening van je pensioen als zelfstandige gebeurt op basis van de duur van je loopbaan, je inkomsten, je gezinssituatie en gelijkgestelde periodes van inactiviteit. Het resultaat wordt, indien nodig, aangevuld tot het gewaarborgde minimumpensioen voor zelfstandigen. Daarbovenop kunnen zelfstandigen sparen voor een gewoon of een sociaal vrij aanvullend pensioen.

Scheid je van een zelfstandige? Je ontvangt dan een rustpensioen op basis van het aantal huwelijksjaren waarin de echtgenoot als zelfstandige werkte. Deze worden aan je eigen jaren als zelfstandige toegevoegd, tot een maximum van 45 jaar. Overschrijd je die grens, dan schrapt men de minst voordelige jaren voor de pensioenberekening.

Ten slotte heb je recht op de helft van het gezinspensioen van je echtgenoot, als je enkel feitelijk gescheiden bent.

Wanneer je echtgenoot overlijdt, kom je in aanmerking voor een overlevingspensioen of een overgangsuitkering als je nog te jong bent voor een volwaardig overlevingspensioen. Deze worden afgeleid uit de beroepsloopbaan van de overledene. De toekenning is afhankelijk van specifieke huwelijks- en leeftijdsvoorwaarden.