Huishoudhulp

Heb je af en toe een helpende hand in het huishouden nodig? Neem dan zelf een huishoudelijke hulp in dienst, of schakel huishoudhulp in op basis van het dienstenchequesysteem.

Neem zelf een huishoudelijke hulp in dienst

Je kan zelf iemand aanwerven die huishoudelijke taken uit handen neemt. Die persoon wordt dan jouw werknemer. Je moet je bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) als werkgever identificeren en aan alle wettelijke verplichtingen rond socialezekerheidsbijdragen voldoen.

Een huishoudhulp inschakelen met dienstencheques

Het systeem van dienstencheques laat privépersonen toe een werknemer van een erkend dienstenchequebedrijf in te schakelen voor huishoudelijke taken. Je betaalt de geleverde diensten met een dienstencheque per uur.

Dienstencheques vallen onder de bevoegdheid van de regio’s. Je woonplaats bepaalt in welke regio je dienstencheques kan bestellen.

Op de regionale websites over dienstencheques vind je alle informatie over het gebruik, de bestelwijze, de fiscale aftrekbaarheid…

Gratis dienstencheques na bevalling

Als vrouwelijke zelfstandige kan je na je bevalling recht hebben op 105 gratis dienstencheques. Vraag ze aan via je socialeverzekeringsfonds. Je mag deze dienstencheques enkel gebruiken voor huishoudelijke hulp.

Hulp voor 65-plussers met een handicap

65-plussers met een handicap zijn door hun verminderde zelfredzaamheid vaak afhankelijk van externe hulp. Voor de onkosten die dat met zich meebrengt, kunnen ze gebruikmaken van een tegemoetkoming voor hulp aan bejaarden (THAB).