Mypension berekent hoeveel u zelf kan sparen voor uw aanvullend pensioen

21 mei 2019 - De rubriek 'Mijn aanvullend pensioen' van het online pensioenportaal mypension.be breidt verder uit. Vanaf nu zie je in ‘Mijn aanvullend pensioen’ hoeveel je als werknemer zelf (nog) kunt sparen voor je aanvullend pensioen.

Bouw je een aanvullend pensioen op als zelfstandige of werknemer? Of je dat nu individueel, via een vennootschap, werkgever of sector doet, op ‘Mijn aanvullend pensioen’ kun je nagaan:

  • hoeveel er al is opgebouwd, en
  • wat hiermee gebeurt als je zou sterven vóór je pensionering.

De onlinedienst bevat deze gegevens voor meer dan 3,7 miljoen mensen. 1,7 miljoen daarvan hebben 'Mijn aanvullend pensioen' op mypension.be ook al effectief geraadpleegd.

Vanaf nu komt er een mogelijkheid bij.

Vrij aanvullend pensioen voor werknemers

Bouw je geen of maar een beperkt aanvullend pensioen op? Dan is het nu mogelijk om zelf te sparen voor je tweedepijlerpensioen, met het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW). Er zijn wel voorwaarden en grenzen aan hoeveel je mag bijdragen, op basis van je loopbaan en het aanvullend pensioen dat je in het verleden al hebt opgebouwd.

Op 'Mijn aanvullend pensioen' maakt een nieuwe onlinedienst van Sigedis de complexe berekening in jouw plaats. Met enkele klikken zie je of je in aanmerking komt voor het VAPW en hoeveel je mag storten.

Het VAPW-bedrag

Het plafond van je jaarlijkse bijdragen wordt berekend op basis van je brutoloon van twee jaar geleden. Er wordt rekening gehouden met het aanvullend pensioen dat je in dat jaar hebt opgebouwd. Heb je al die gegevens niet? Geen nood: de onlinedienst haalt ze voor je op uit je loopbaanrekening (mycareer.be) en je aanvullend pensioenoverzicht (mypension.be).  

En verder…

Daarna kies je zelf bij welke verzekeraar je een VAPW afsluit. Je zegt aan je werkgever hoeveel je wilt bijdragen. Dat kan in eenmalige of gespreide stortingen, maar niet méér dan het bedrag dat voor jou berekend is. In mypension.be zie je precies wat het wettelijk plafond is van je jaarlijkse bijdragen aan het VAPW.

Je werkgever zal die bijdragen afhouden van je nettoloon. Het jaar daarna kom je in aanmerking voor een belastingvermindering van 30% op de stortingen die je gedaan hebt.

Wat is een aanvullend pensioen precies? 

Ons filmpje legt het je uit in een paar minuten.

Meer informatie over het Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers vind je op WikiFin.

mypension.be is een samenwerking tussen de Federale Pensioendienst, het RSVZ en Sigedis. Het luik ‘Mijn aanvullend pensioen’ wordt verzorgd door Sigedis. De informatie komt uit DB2P, de databank waarin gegevens over alle aanvullende pensioenen gecentraliseerd zijn.

Auteur Sigedis